Τρία πράγματα που ο γιατρός σας μπορεί να μην σας πει για τις μέρες λοχείας

Είστε λεχώνα; Να τι πρέπει να γνωρίζετε και δεν σας έχουν πει!

Τρία πράγματα που ο γιατρός σας μπορεί να μην σας πει για τις μέρες λοχείας
Bigstock

Οι μέρες λοχείας είναι εκείνες που αλλάζουν τη ζωή και από την προ παιδιών εποχή, σας βοηθούν να μεταβείτε στην μετά παιδιών εποχή. Δεν ονομάζεται τυχαία «τέταρτο τρίμηνο»: το μωρό σας εξακολουθεί να μεγαλώνει, να αλλάζει και να προσαρμόζεται με εκπληκτικό ρυθμό… το ίδιο και εσείς.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να αισθάνονται απροετοίμαστοι για το ψυχικό και σωματικό ταξίδι όπως η περίοδος μετά τον τοκετό. Μπορεί να φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι ειδικοί και οι σύμβουλοι στους οποίους βασιστήκατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ξαφνικά δεν βρίσκονται στο πλευρό σας. Ο ρόλος τους τελείωσε. Τι ακολουθεί όμως τις μέρες λοχείας; Τι δεν σας έχει πει και για τί δεν σας έχει προετοιμάσει ο γιατρός σας;

Είναι σημαντικό κατά τις πρώτες 40 μέρες της λοχείας να φροντίσει μια νέα μητέρα όχι μόνο το παιδί της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

Η ιστορία κάθε οικογένειας είναι διαφορετική, αλλά αν ετοιμάζεστε να φέρετε ένα παιδί στη ζωή σας, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για να διαφυλάξετε την ψυχική σας υγεία μετά τον ερχομό του παιδιού.

Τρία πράγματα που δεν θα σας πει ο γυναικολόγος σας... από μια γυναικολόγο

mama-neogennito-paidi.jpg

1. Όλοι χρειάζονται ένα σχέδιο για τις μέρες της λοχείας

Ακούτε πολλά για την ημέρα του τοκετού σας αλλά μην ξεχνάτε εκείνες τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν όταν το μωρό θα έρθει στον κόσμο.

  • Οργανωθείτε από νωρίς

Από το τρίτο τρίμηνο κιόλας κάντε μια λίστα με όλα όσα θα χρειαστείτε.

  • Ζητήστε βοήθεια ώστε να βοηθήσετε με τη σειρά σας το παιδί σας

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν νιώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια σε οποιονδήποτε τομέα θα πρέπει να τη ζητήσετε. Αν βοηθηθείτε μόνο τότε θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας.

2. Τα προβλήματα ύπνου συχνά επιδεινώνουν τις προκλήσεις ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό, αλλά είναι φυσιολογικά και θεραπεύσιμα

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι εδώ, υπάρχει και οδηγεί πολλές μητέρες ακόμη και στην αυτοκτονία. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ψυχική σας υγεία, ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή που αναγνωρίσετε τα σημάδια.

  • Ο ύπνος είναι σημαντικός

Όλοι ξέρουν ότι οι πρώτες μέρες της λοχείας συνοδεύονται από κούραση, εξάντληση και αϋπνία. Τα νεογέννητα κοιμούνται πάνω από 18 ώρες την ημέρα. Για εσάς τα ξυπνήματα του παιδιού σας σίγουρα θα επηρεάσουν το ρολόι σας, ειδικά αν θηλάζετε. Γι' αυτό θα πρέπει να αναπληρώνετε τον χαμένο σας ύπνο. Ο ύπνος έχει αντίκτυπο στη διάθεση και η διάθεση έχει αντίκτυπο στον ύπνο.

  • Οι αλλαγές στη διάθεση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογικές και θεραπεύσιμες

Εάν έχετε γεννήσει φυσιολογικά, πιθανότατα θα βιώσετε μια μικρή αλλαγή στη διάθεσή σας. Κάποιες άλλες μαμάδες ίσως βιώσουν μία πιο σοβαρή και διαρκή περιγεννητική κατάθλιψη ή άγχος. Εάν έχετε μειωμένη διάθεση και θλίψη μετά τις δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό σας, ενημερώστε το γιατρό ή τη μαία σας και ζητήστε διάγνωση. Όσο περισσότερη βοήθεια αναζητάτε, τόσο περισσότερη βοήθεια θα έχετε.

  • Δεν συμβαίνει μόνο στις μαμάδες

Επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να συμβεί και στους μπαμπάδες. Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 10% των μπαμπάδων εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

3. Στραφείτε στην τεχνολογία με τρόπο που θα βοηθήσει την οικογένειά σας

Η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει. Αν δε έχετε βοήθεια από την οικογένειά σας, αν δεν έχετε πού να στραφείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για καλό σκοπό.

Να διαβάσετε άρθρα που θα σας βοηθήσουν στον ύπνο του μωρού σας, που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι δεν είστε μόνη και να σας δώσουν κατευθύνσεις για το αν χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή όχι.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved