Τα οφέλη του ροδιού που ίσως να μην γνωρίζετε

Τα οφέλη για την υγεία μας που έχει το ρόδι

Τα οφέλη του ροδιού που ίσως να μην γνωρίζετε
Bigstock

Ροδιές συναντά κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα μικρό φυλλοβόλο δένδρο, που πολλές φορές μοιάζει με θάμνο.

Το ρόδι δεν είναι από τα φρούτα που ήρθαν στα μέρη μας τους τελευταίους αιώνες, ούτε το έφεραν από τον νέο Κόσμο μετά το ταξίδι του Κολόμβου, άλλα είναι εδώ από πολύ παλιά, πολύ πριν από τους βυζαντινούς ή τους ελληνιστικούς καιρούς, όπως αναφέρει και το argolikivivliothiki.gr

H ροδιά στην αρχαία Ελλάδα αναφέρεται με πολλά ονόματα στις διάφορες περιοχές. Οι αρχαίοι το δέντρο το έλεγαν «Ροιά», «Ροά» και το ρόδι ρόα.

Η ονομασία «Ροιά», φαίνεται ότι καθιερώθηκε από τον Όμηρο και γίνεται ευρεία χρήση της στη μυθολογία.

Οι μύθοι γύρω από τη ροδιά είναι ατελείωτοι, καθώς το δένδρο και οι καρποί του ήταν αφιερωμένα στην Αφροδίτη, στην Περσεφόνη, στη Δήμητρα, στην Αθηνά και στην Ήρα. Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει την ροδιά με τον Ωρίωνα. Ο Ωρίων ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ένας πελώριος γίγας, γιος της Γης και ξακουστός για την ομορφιά του. Ήταν μάλιστα άξιος κυνηγός και σκότωνε τ’ αγρίμια με χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ωρίων παντρεύτηκε τη Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός, καθώς η Σίδη παινεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον κάτω κόσμο, όπου μεταμορφώθηκε σε Ροδιά.

Ο πιο φημισμένος μύθος που σχετίζεται με το ρόδι, είναι αυτός της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, θεό του Άδη. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο Πλούτων άρπαξε την πανέμορφη Περσεφόνη και την πήρε μαζί του στον κάτω κόσμο. Η απελπισμένη μητέρα θεά Δήμητρα εκδήλωσε το θυμό της με τρομερές συνέπειες σε βάρος των θνητών. Αποσύρθηκε αποφεύγοντας κάθε σχέση με τον κόσμο και ως θεά της γεωργίας δεν άφηνε κανένα φυτό να φυτρώσει πάνω στη γη. Μάταια οι άνθρωποι καλλιεργούσαν και έσπερναν. Ήρθε μία εποχή ξηρασίας και λοιμοί μάστιζαν τους ανθρώπους. Η γη έπαψε να βλασταίνει, κινδύνεψε να αφανισθεί το ανθρώπινο γένος από την πείνα και να στερηθούν οι θεοί τις θυσίες, τις οποίες ως τότε τους πρόσφεραν οι άνθρωποι.

rodi-gonimotita.jpg

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία της γυναίκας

Ξέρατε ότι η κατανάλωση ροδιού είτε σε μορφή φρούτου ή χυμού, έχει θεαματικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία;

Για όσες γυναίκες (και άνδρες) δεν το γνωρίζουν, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Αποτελεί ένα φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει γενικότερα την υγεία.

Αναλυτικά τα οφέλη του ροδιού

Ο χυμός του ροδιού μιας και ειναι μεγάλη πηγή πολυφαινολών φαίνεται να αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ενάντια της χοληστερόλης.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιταμίνη C στο ρόδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να προστατεύοσυν από ορισμένα είδη καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Καταπολεμά την παχυσαρκία. Εκτιμάται ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ρόδι και ο χυμός του είναι γεμάτα βιταμ΄νη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού.

(με πληροφορίες από τη διατροφολόγο Γεωργία Ζιώγου)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved