Νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό: Αίτια και τι να κάνετε

Τι προκαλεί τη νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό, τι να κάνετε και πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό.

Νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό: Αίτια και τι να κάνετε
Bigstock

Πολλοί αναφέρονται στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα ως τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το σώμα αναρρώνει μετά τον τοκετό και νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα από αυτά είναι και η νυχτερινή εφίδρωση την οποία μπορεί να παρατηρήσετε ανεξάρτητα από την εποχή ή τη θερμοκρασία του χώρου.

Τι είναι η νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό;

Η νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό είναι μία κατάσταση κατά την οποία η νέα μαμά και πιο συχνά η θηλάζουσα μαμά βιώνει εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι εξάψεις αυτές παρατηρούνται και την περίοδο της εγκυμοσύνης στο 30% περίπου των εγκύων, ενώ το 35% των γυναικών έχουν νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό.

Νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό – Αίτια

Οι λόγοι για τις εξάψεις μετά τον τοκετό ποικίλουν. Παρακάτω οι πιο συνήθεις.

  • Είναι ένας τρόπος για να αποβάλλει το σώμα τα επιπλέον υγρά που αποθηκεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ορμονικές αλλαγές. Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων λόγω της συνεχής ανάπτυξης του εμβρύου. Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών μειώνονται και πάλι με αποτέλεσμα η αλλαγή αυτή να προκαλεί αλλαγές και στη θερμοκρασία του σώματος.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις η νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό προκαλείται από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αυτά για την υπνική άπνοια, τον υπερθυρεοειδισμό ή το άγχος.
  • Δίδυμη κύηση. Οι γυναίκες που γέννησαν δίδυμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα λόγω του αυξημένου μεγέθους του πλακούντα και του όγκου αίματος.
  • Οι ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί επίσης να προκαλέσουν εξάψεις μετά τον τοκετό.

Πόσο διαρκεί η νυχτερινή εφίδρωση μετά τον τοκετό;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι γενικά η διαδικασία ανάρρωσης του σώματος μετά τον τοκετό διαρκεί 6 εβδομάδες, ωστόσο κάποια συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτη, οι εξάψεις μετά τον τοκετό είναι πιο έντονες μετά τις πρώτες εβδομάδες, αλλά υποχωρούν μετά από αυτήν την περίοδο. Η χαμηλή ποσότητα οιστρογόνων είναι μία από τις κύριες αιτίες για αυτήν την κατάσταση, συνεπώς σε περίπτωση που θηλάζετε, η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να συνεχιστεί για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι και τον απογαλακτισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πιείτε περισσότερο νερό

Η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας, ακόμα περισσότερο δε, εάν θηλάζετε.

Φορέστε άνετα ρούχα από βαμβακερό ύφασμα

Τα συνθετικά ρούχα μόνο να επιδεινώσουν μπορούν την κατάσταση. Προτιμήστε όταν κοιμάστε να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα, και κατά προτίμηση βαμβακερά.

Ισορροπημένη διατροφή – συστηματική άσκηση

Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, άπαχο κρέας και καλά λιπαρά. Επίσης, ακόμα και αν σας φαίνεται αδύνατο να εντάξετε κάπως τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας δοκιμάστε ήπια μορφής άσκηση όπως για παράδειγμα το περπάτημα.

Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά και τα ροφήματα με καφεΐνη

Τα πικάντικα φαγητά, καθώς και τα ροφήματα με καφεΐνη επιδεινώνουν τις εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και διαταράσσουν τον ύπνο.

Δοκιμάστε τρόφιμα με σόγια

Σύμφωνα με έρευνα, τα τρόφιμα με σόγια ή τα συμπληρώματα σόγιας φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες για νυχτερινή εφίδρωση. Εάν καταφύγετε σε αυτή τη λύση, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, εάν οι εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτα συνοδεύονται με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εάν παρατηρήσετε κάποιο εξόγκωμα ή μάζα στο στήθος
  • Εάν το στήθος σας είναι ζεστό και έχει έντονο ροζ χρώμα
  • Εάν έχετε επίμονο πυρετό
  • Εάν έχετε αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
  • Εάν νιώθετε πόνο στην ουροδόχο κύστη ή οπουδήποτε χαμηλά στην κοιλιά
  • Εάν έχετε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με κακή οσμή
  • Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδή
  • Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία
  • Εάν παρατηρήσετε την οποιαδήποτε μόλυνση στην ουλή της καισαρικής

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved