Ας μιλήσουμε για το 4ο τρίμηνο...

4ο τρίμηνο: η νέα πραγματικότητα. 

Μία Μαμά
Ας μιλήσουμε για το 4ο τρίμηνο...
Bigstock

Ας μιλήσουμε για το 4ο τρίμηνο: τη νέα πραγματικότητα. Επειδή πιστεύω ότι κανείς δεν μιλάει πολύ για αυτό. Νιώθω ότι πολλές από εμάς οι νέες μαμάδες ξυπνούν στις δύο τα ξημερώματα με τα άπλυτα δόντια τους και τα άπλυτα μαλλιά τους, με τις καλυμμένες ρόμπες που λικνίζουν τα μωρά τους επειδή αυτά κοιμούνται μόνο όταν τα κρατούν στην αγκαλιά τους. Και αν ρίξουμε μια ματιά στο Instagram θα δούμε αυτές τις μαμάδες, τις τέλειες, που τα καταφέρνουν όλα άψογα και σκεφτόμαστε «Τι κάνω λάθος; Γιατί δεν μπορώ να γίνω σαν αυτήν;»

Το λέω αυτό για μένα και για όποια άλλη μαμά εκεί έξω που μπορεί να ταυτιστεί:

Μαμά δεν κάνεις τίποτα λάθος.
Η εμπειρία σας μετά τον τοκετό σίγουρα δεν ήταν όπως θέλατε ή φανταστήκατε. Είναι εντάξει όμως...

Μαμά δεν κάνεις τίποτα λάθος. Ήθελες να θηλάσεις, αλλά μια λοίμωξη, τα φουσκωμένα στήθη και οι "δύσκολες" θηλών δεν σε βοήθησαν να τα καταφέρεις. Σταμάτησες για την ψυχική σου υγεία. Ήταν μια γενναία επιλογή. Μην νιώθεις άσχημα.

Μαμά δεν κάνεις τίποτα λάθος. Κλαις όλη την ώρα. Δεν κοιμάσαι. Το άγχος σου πάντα χτυπάει κόκκινο. Ο σύζυγός σου και οι φίλοι σου να σου προτείνουν με όμορφο τρόπο ότι "ίσως είναι ώρα να δεις έναν γιατρό". Στάσου στα πόδια σου και ζήτα βοήθεια. Μην ντρέπεσαι.

Η στέρηση ύπνου θα προκαλέσει καυγάδες αργά το βράδυ με τον σύζυγό σου.
Η αδυναμία φροντίδας του μωρού σου τη νύχτα θα σε κάνει να αναζητήσεις τη δική σου μαμά να φροντίσει εσένα και το μωρό σου.
Ίσως να σου δώσουν κάποια φάρμακα για να κοιμηθείς.
Ίσως να κάνεις θεραπεία που βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.
Ίσως να χάσεις τη δουλειά σου.
Ίσως να έχεις επιλόχεια τριχόπτωση.

Σταμάτα! Μην κάνεις τέτοιες σκέψεις.

Μαμά, δεν κάνεις τίποτα κακό. Ήρθες σπίτι με ένα νεογέννητο μωρό ΚΑΙ μια νεογέννητη μαμά. Το 4ο τρίμηνο είναι ΔΥΣΚΟΛΟ. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Και να σου πω κάτι; Θα τα καταφέρεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved