Διατροφή μετά τον τοκετό με καισαρική – Πλήρης οδηγός

Μετά τον τοκετό με καισαρική ακολουθεί μία περίοδος ανάρρωσης κατά την οποία η νέα μαμά χρειάζεται ξεκούραση και κυρίως σωστή διατροφή.

Διατροφή μετά τον τοκετό με καισαρική – Πλήρης οδηγός

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Jonathan Borba

Η ισορροπημένη διατροφή μετά την καισαρική είναι σημαντική όχι μόνο για την πιο γρήγορη ανάρρωση της νέας μητέρας, αλλά και για να μπορεί να ανταπεξέλθει στοn θηλασμό. Στον αποκλειστικό θηλασμό, το μητρικό γάλα είναι η μόνη πηγή σίτισης για τα μωρά τους πρώτους μήνες και η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε ημερήσια βάση εξασφαλίζει την υγεία μητέρας και μωρού.

Συμβουλές διατροφής μετά τον τοκετό με καισαρική

Η διατροφή της μητέρας μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Οι τροφές αυτές θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μητέρας και βρέφους, αλλά παράλληλα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τις κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό με καισαρική και προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σιδήρου λόγω συμπληρωμάτων που παίρνουν στην εγκυμοσύνη, των φαρμάκων που χορηγούνται στον τοκετό, της αφυδάτωσης και των αδύναμων μυών στην πυελική περιοχή μετά τη γέννα. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων, τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την αποφυγή καφεΐνης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε;

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ασβέστιο

Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ενδυνάμωση των ιστών και μυών που αποδυναμώνονται την περίοδο ανάρρωσης. Το ασβέστιο από την άλλη δυναμώνει οστά και δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού 250 με 350 mg ασβεστίου μεταφέρονται από τη μητέρα στο βρέφος. Προτιμήστε:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
  • Φασόλια και γενικά όσπρια
  • Σουσάμι που είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο
turi-diatrofi-meta-ton-toketo.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Aleksey Melkomukov

Τρόφιμα ολικής άλεσης

Τρόφιμα ολικής άλεσης όπως είναι τα ζυμαρικά ολικής, το ψωμί ολικής και το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σας βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος Επίσης, πολλά από αυτά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, φυτικές ίνες και φολικό οξύ, συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και παράλληλα ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου το οποίο βοηθά στην δημιουργία νέων ιστών και επιδιορθώνει το δέρμα. Προτιμήστε:

  • Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο και ασβέστιο.
  • Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, η παπάγια, οι φράουλες, το γκρέιπφρουτ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην κινητικότητα του εντέρου. Προτιμήστε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Βρώμη η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, πρωτεΐνες και σίδηρο.
  • Φακές και γενικά όσπρια

Εύπεπτες τροφές

Μετά τον τοκετό προτιμήστε τροφές εύπεπτες που δεν προκαλούν αέρια και δυσκοιλιότητα. Τέτοιες τροφές είναι η σούπα, το τυρί cottage και το γιαούρτι. Αποφύγετε την κατανάλωση junk food και ανθρακικών.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος διατηρεί σταθερά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην ανάκτηση του αίματος που χάνεται κατά τη διαδικασία του τοκετού. Ο σίδηρος βοηθά επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου για γυναίκες άνω των 19 ετών είναι 9 mg την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και πρέπει να αποφεύγεται. Προτιμήστε:

  • Αυγό και συγκεκριμένα τον κρόκο
  • Κόκκινο κρέας
  • Μοσχαρίσιο συκώτι
  • Αποξηραμένα φρούτα

Ποιες τροφές να αποφύγετε μετά τον τοκετό με καισαρική

  • Τα πικάντικα φαγητά καθώς μπορεί να προκαλέσουν καούρες και στομαχικές διαταραχές
  • Ροφήματα με ανθρακικό που προκαλούν αέρια
  • Τροφές που προκαλούν αέρια και δυσκοιλιότητα. Το κουνουπίδι, το λάχανο και τα κρεμμύδια καλό είναι να αποφεύγονται τις πρώτες 40 μέρες μετά τον τοκετό.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved