Ο θηλασμός σε 2 ετών παιδιά έχει αποδεδειγμένα οφέλη

Ο παρατεταμένος θηλασμός έχει αποδεδειγμένα οφέλη όμως ακόμη οι γυναίκες που θηλάζουν στιγματίζονται.

Ο θηλασμός σε 2 ετών παιδιά έχει αποδεδειγμένα οφέλη
Bigstock

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε στις 27 Ιουνίου έγγραφο που ενθαρρύνει τον θηλασμό για έως και δύο χρόνια και μετά τη γέννηση του μωρού.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στις μαμάδες να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες και στη συνέχεια να αρχίσουν να εισάγουν στερεές τροφές ενώ συνεχίζουν να θηλάζουν. Οι πρώτες οδηγίες -που είχαν δοθεί πριν μια δεκαετία- συνιστούσαν στις μαμάδες να θηλάζουν τα βρέφη τους για ένα έτος ή περισσότερο, αλλά οι νέες οδηγίες καθιστούν σαφές ότι οι μητέρες μπορούν (και πρέπει) να θηλάζουν το παιδί τους έως και μετά την ηλικία των 2 ετών, αν θέλουν.

Γιατί; Η έρευνα λέει ότι ο παρατεταμένος θηλασμός έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία της μητέρας και του βρέφους. Τα οφέλη για τα μωρά που θηλάζουν περιλαμβάνουν μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων. Όπως λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού και λοιμώξεων του αυτιού. Εκτός από τα μωρά όμως, ωφελείται και η μητέρα από τον παρατεταμένο θηλασμό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μητέρες που θήλασαν φάνηκε να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού, ακόμη και διαβήτη σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλασαν.

moro-thilazei-1.jpg

Στη δήλωση, η Joan Younger Meek, MD, επικεφαλής συγγραφέας των νέων συστάσεων, λέει: «Τα οφέλη για την υγεία είναι τεράστια και μπορούν να θεωρηθούν ως μακροπρόθεσμη επένδυση όχι μόνο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, αλλά και στη δημόσια υγεία στο σύνολό της!».

Τα τελευταία στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περίπου το 84% των γυναικών στις ΗΠΑ θήλασαν το παιδί τους κάποια στιγμή, αλλά μόνο το 35% συνέχισε να το κάνει μέχρι το συνιστώμενο όριο των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των βρεφών απογαλακτίζονται πολύ πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους.

με πληροφορίες από το popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved