Λόξιγκας νεογέννητου: Πρέπει να τον σταματήσετε ή όχι;

Λόξιγκας νεογέννητου: Τι τον προκαλεί, γιατί είναι τόσο συχνός και τι πρέπει να κάνετε.

Λόξιγκας νεογέννητου: Πρέπει να τον σταματήσετε ή όχι;
Bigstock

Τα μωρά έχουν λόξιγκα από όταν ακόμα είναι μέσα στη μήτρα, μετά την 21η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Πολύ συχνός είναι ο λόξιγκας και μετά τη γέννησή τους, στη φάση του νεογέννητου, τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο λόξιγκας του νεογέννητου: Τι είναι και γιατί είναι τόσο συχνός

Γενικά, ο λόξιγκας είναι η αντανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα.

Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τον λόξιγκα του νεογέννητου χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει ξεκάθαρα τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Μία επικρατούσα άποψη είναι ότι ο λόξιγκας βοηθάει τα μωρά να αποβάλουν τον αέρα από το στομάχι τους. Εξίσου πιθανό θεωρείται ο λόξιγκα να προκαλείται από:

  • Υπερκατανάλωση μητρικού ή ξένου γάλακτος
  • Η κατάποση αέρα
  • Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού

Λόξιγκας νεογέννητου: Πρέπει να τον σταματάτε

Ο λόξιγκας θεωρείται φυσιολογικός στα νεογέννητα και είναι χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού σταδίου που βρίσκονται. Εάν παρατηρήσετε ότι ο λόξιγκας γίνεται πιο συχνός, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω, σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κάντε ένα διάλειμμα

Εάν παρατηρήσετε ότι ο λόξιγκας είναι πιο έντονος όταν θηλάζετε ή ταΐζετε το μωρό σας, κάντε ένα διάλειμμα, αλλάξτε θέση στο μωρό ή χτυπήστε του απαλά την πλάτη για να ρευτεί. Εάν μετά από μερικά λεπτά, δεν έχει περάσει, δοκιμάστε να ταΐσετε το μωρό ξανά. Πιθανά το τάισμα αυτή τη φορά να το ανακουφίσει.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Μία αλλαγή στη ρουτίνα σας όπως για παράδειγμα να ταΐζετε το μωρό μικρότερη ποσότητα φαγητού, ίσως βοηθήσει να μειωθεί ο λόξιγκας του νεογέννητου.

Χτυπήστε το μωρό να ρευτεί πιο συχνά

Ο λόξιγκας είναι πιο συχνός σε μωρά που πίνουν γάλα από το μπιμπερό και αυτό γιατί η κατάποση αέρα είναι πιο πιθανή σε αυτήν την περίπτωση. Εάν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, κάντε συχνά διαλείμματα για να ρευτεί.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved