Διάρροια σε παιδιά και ενήλικες: Λύσεις για άμεση αντιμετώπιση

 • Τι μπορεί να σταματήσει τη διάρροια
 • Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας
 • Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά
 • Τι πρέπει να τρώνε οι ενήλικες
Διάρροια σε παιδιά και ενήλικες: Λύσεις για άμεση αντιμετώπιση

Η διάρροια τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιον ιό ή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι μεν ίδια, αλλά διαρκούν περισσότερες ημέρες και χρειάζεται προσοχή στην λήψη υγρών για να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός.

Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας τροφής που πιθανόν καταναλώσατε εσείς ή το παιδί. Λιγότερο συχνά, οι διάρροιες μπορεί να είναι παρενέργεια λήψης ενός αντιβιοτικού ή λοιμώξεων που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.

Διάρροια στο παιδί

Η διάρροια καθορίζεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, καθώς ο αριθμός των κενώσεων μέσα στην ημέρα ποικίλλει σημαντικά, ανά αναπτυξιακό στάδιο. Έτσι, στα βρέφη οι φυσιολογικές κενώσεις μπορεί να είναι 3 – 10 ημερησίως, ενώ μπορεί να αυξάνονται στα βρέφη τα οποία θηλάζουν.

Με το πέρασμα των μηνών οι φυσιολογικές κενώσεις μειώνονται σημαντικά και στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι 1-2 ημερησίως. Έτσι, στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας οι διπλάσιες κενώσεις ημερησίως εντάσσονται στο πλαίσιο της διάρροιας.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά η εμφάνιση πάνω από τριών υδαρών κενώσεων αποτελεί σύμπτωμα διάρροιας.

diarroia sta mora

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αν το παιδί έχει διάρροια θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσει ανάλογα με την ηλικία του.
Θα πρέπει ωστόσο να μένει ενυδατωμένο και να αποφεύγει ορισμένες τροφές ( αν είναι άνω των 6 μηνών).

Γαλακτοκομικά

Αποφύγετε το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από το γιαούρτι με προβιοτικά), για όσο έχετε διάρροια, καθώς και για μία έως τρεις εβδομάδες αφότου σας περάσει. Το λεπτό έντερο, όπου το γάλα χωνεύεται, επηρεάζεται από τη διάρροια και δεν λειτουργεί τόσο καλά για λίγο καιρό.

Καφεϊνη

Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη επειδή θέτει σε έντονη λειτουργία το εντερικό σας σύστημα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν έχετε διάρροια.

diarroia sta paidia

Ποιες τροφές μπορεί να βοηθήσουν

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά από τα μεγαλύτερα γεύματα που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα. Η προσθήκη περισσότερου άλατος στο φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Τροφές που είναι καλύτερα ανεκτές σύμφωνα με το onmed.gr είναι μερικές από τις παρακάτω:

 • Βραστό ή ψητό άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο
 • Βραστό αυγό
 • Μπανάνες
 • Ψωμί και φρυγανιές από λευκά άλευρα
 • Λευκά ζυμαρικά και ρύζι
 • Βραστά ή ψητά λαχανικά

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Όταν σας βασανίζει η διάρροια, μπορείτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα δοκιμάζοντας επίσης ένας απο τους παρακάτω τρόπους:

 • Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ, με 3 σταγόνες λεμόνι. Οι συνδυασμός θα λειτουργήσει στυπτικά.
 • Αν δεν μπορείτε να φάτε σκέτο καφέ, πιείτε αναψυκτικό τύπου κόλα ( όχι παγωμένο), αφού πρώτα το χτυπήσετε για να κάνει αφρό μέχρι να ξεχειλίσει και το αφήσετε αρκετή ώρα για να εξατμιστεί το ανθρακικό.

Οι παραπάνω δύο τρόποι αφορούν τους ενήλικες και όχι τα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved