Επιχείλιος έρπης: Πώς εμφανίζεται, πώς κολλάει, πόσο διαρκεί

Από ποια στάδια περνάει ένας επιχείλιος έρπης;

Επιχείλιος έρπης: Πώς εμφανίζεται, πώς κολλάει, πόσο διαρκεί

Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια κοινή ιογενής λοίμωξη. Είναι μικροσκοπικές φουσκάλες, γεμάτες υγρό, πάνω και γύρω από τα χείλη σας. Αυτές οι φουσκάλες συχνά ομαδοποιούνται. Αφού σπάσουν οι φουσκάλες, δημιουργείται μια φαγούρα που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο επιχείλιος έρπης συνήθως επουλώνεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες χωρίς να αφήνει ουλή.

Ο έρπης στα χείλη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενές επαφές, όπως το φιλί. Συνήθως προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και λιγότερο συχνά από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Και οι δύο αυτοί ιοί μπορούν να επηρεάσουν το στόμα ή τα γεννητικά σας όργανα και μπορούν να μεταδοθούν με το στοματικό σεξ. Ο επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός ακόμα κι αν δεν είναι εμφανής.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον επιχείλιο έρπη, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει για να επουλωθεί η πληγή, που όμως μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές ξανά στο μέλλον. Τα συνταγογραφούμενα αντιικά χάπια (valtrex) ή κρέμες μπορούν να βοηθήσουν τις πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα. Και μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των μελλοντικών κρουσμάτων.

Ένας έρπης συνήθως περνά από διάφορα στάδια

Μυρμήγκιασμα και φαγούρα

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φαγούρα, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα γύρω από τα χείλη για μια μέρα περίπου πριν εμφανιστεί ένα μικρό, σκληρό, επώδυνο σημείο και φανούν οι φουσκάλες.

Φουσκάλες

Μικρές φουσκάλες γεμάτες με υγρό, συνήθως ξεσπούν κατά μήκος του ορίου των χειλιών σας. Μερικές φορές εμφανίζονται γύρω από τη μύτη ή τα μάγουλα ή μέσα στο στόμα.

Πύον

Οι μικρές φουσκάλες μπορεί να συγχωνευθούν και στη συνέχεια να σκάσουν, αφήνοντας ρηχές ανοιχτές πληγές που στάζουν πύον και σχηματίζουν κρούστα.

Οι πληγές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, και οι φουσκάλες μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Οι υποτροπές εμφανίζονται συνήθως στο ίδιο σημείο κάθε φορά και τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο ιός.

Την πρώτη φορά που θα εμφανιστεί ο ιός , μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

  • Πυρετό
  • Επώδυνα ούλα
  • Πονόλαιμο
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Διογκωμένους λεμφαδένες

Παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί να έχουν έρπη στο στόμα τους και να τον μπερδέψετε με άφθες. Οι πληγές αφορούν μόνο τη βλεννογόνο μεμβράνη και δεν προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα.

Πότε να δείτε γιατρό

Οι επιχείλιες πληγές γενικά εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ο έρπητας δεν επουλώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες
  • Τα συμπτώματα είναι σοβαρά
  • Έχετε συχνές υποτροπές επιχείλιου έρπητα
  • Νιώθετε ερεθισμό στα μάτια σας

Με πληροφορίες από: www.mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved