Πόνος στην ωορρηξία: Πότε είναι φυσιολογικός και πώς να ανακουφιστείτε

  • Γιατί νιώθετε πόνο στην ωορρηξία;
  • Είναι φυσιολογικός ο πόνος ωορρηξίας;
  • Ωορρηξία και προγραμματισμός εγκυμοσύνης
  • Συμβουλές για την ανακούφιση του πόνου ωορρηξίας
Πόνος στην ωορρηξία: Πότε είναι φυσιολογικός και πώς να ανακουφιστείτε
bigstockphoto.com

Η ωορρηξία συμβαίνει στο μέσο του κύκλου σας όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες και κάνει το ταξίδι του από τις σάλπιγγες στη μήτρα.

Το να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία είναι σημαντικό εάν προσπαθείτε να συλλάβετε επειδή υπάρχει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα που το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόλις απελευθερωθεί.

Γενικά, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου δύο εβδομάδες από την έναρξη της τελευταίας σας περιόδου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά άλλες θα βιώσουν αυτό που είναι γνωστό ως "mittelschmerz" που σημαίνει "μέσος πόνος".

ponos ooriksias3

Πώς είναι ο πόνος ωορρηξίας;

Περίπου οι μισές γυναίκες θα βιώσουν πόνο στην ωορρηξία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με περίπου το 20% να αναφέρει δυσφορία σε μηνιαία βάση.

Στις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος δεν είναι έντονος και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες αναφέρουν ότι αισθάνονται έναν ξαφνικό, οξύ πόνο στο μέσο του κύκλου τους.

Εάν έχετε πόνο κατά την ωορρηξία, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τον νιώθετε πιο συχνά σε μια συγκεκριμένη πλευρά του σώματός σας, κάτι που είναι φυσιολογικό. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι ωοθήκες «εναλλάσσονται» απελευθερώνοντας ένα ωάριο κάθε μήνα. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο συχνά ωορρηξία από τη μία πλευρά.

Ο πόνος κατά την ωορρηξία είναι συνήθως ήπιος, αν και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος σε γυναίκες με υποκείμενες παθήσεις. Μπορεί να εμφανίσετε πόνο στην ωορρηξία λίγες ημέρες πριν ή μετά την ωορρηξία.

Γιατί νιώθετε πόνο στην ωορρηξία;

Δεν είναι σαφές γιατί μόνο μερικές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά την ωορρηξία ή γιατί ακριβώς συμβαίνει. Μερικές θεωρίες τον συνδέουν με:

  • Σπασμό της μήτρας ή των σαλπίγγων καθώς η ωορρηξία πλησιάζει
  • Πρήξιμο του ωοθυλακίου στην ωοθήκη που μπορεί να προκαλέσει έναν ήπιο πόνο
ponos ooriksias2

Είναι φυσιολογικός ο πόνος ωορρηξίας;

Ο πόνος που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας πρέπει να είναι διαχειρίσιμος και βραχύβιος. Εάν αισθάνεστε υπερβολική ενόχληση κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, μπορεί να έχετε μια πιο σοβαρή πάθηση γνωστή ως ενδομητρίωση.

Επίσης, ο πόνος ενδέχεται να οφείλεται σε:

  • Κύστεις ωοθηκών ή ινομυώματα
  • Φάρμακα γονιμότητας, που μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)
  • Λοίμωξη των σαλπίγγων
  • PID (φλεγμονώδης νόσος της πυέλου)
  • Πυελικός ουλώδης ιστός

Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε βαριά αιμορραγία, πυρετό ή πόνο για περισσότερες από μερικές ημέρες.

Ωορρηξία και προγραμματισμός εγκυμοσύνης

Η παρακολούθηση της ωορρηξίας επιβάλλετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει ότι η ωορρηξία συμβαίνει την 14η ημέρα του κύκλου σας, αυτό είναι κατά προσέγγιση. Κάθε γυναίκα έχει ωορρηξία σύμφωνα με το δικό της πρόγραμμα—συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κύκλο 28 ημερών «εγχειριδίου».

Η ωορρηξία γενικά συμβαίνει μεταξύ 11 και 21 ημερών.

Αν και ο πόνος της ωορρηξίας δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που πρέπει να προσέχετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα σημάδια του σώματός σας όταν προσδιορίζετε το χρόνο της σεξουαλικής επαφής.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να γίνει αισθητός την ίδια ημέρα που κορυφώνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Αυτό είναι το ορμονικό κιτ ωορρηξίας που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τις πιο γόνιμες ημέρες σας, με τα επίπεδα να αυξάνονται λίγο πριν την ωορρηξία.

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στις αλλαγές στην τραχηλική βλέννα τους, τη λίμπιντο και τη βασική θερμοκρασία του σώματος (BBT) για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις πιο γόνιμες ημέρες τους.

oorixsia diarkeia

Συμβουλές για την ανακούφιση του πόνου ωορρηξίας

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για την ανακούφιση του πόνου στα μέσα του κύκλου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Θερμότητα

Χρησιμοποιήστε ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή ζεστό πανί στην κοιλιά σας για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Ξεκούραση

Προσπαθήστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι , διπλώνοντας τα πόδια στην κοιλιά για να μειώσετε τον πόνο.

Ζεστά ροφήματα

Χαμομήλι, τζίτζερ, τσάι με μέλι, βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου. Ρωτήστε επίσης τον γιατρό σας αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναλγητικά.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved