Πώς να προφυλάξει την υγεία της μια μαμά μετά τον τοκετό

  • Ξεκούραση
  • Διατροφή
Πώς να προφυλάξει την υγεία της μια μαμά μετά τον τοκετό
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Η περίοδος μετά τον τοκετό περιέχει πολλές αλλαγές, τόσο συναισθηματικές όσο και σωματικές.

Θα χρειαστείτε αρκετή ξεκούραση, καλή διατροφή και βοήθεια κατά τις πρώτες εβδομάδες, καθώς ένα νεογέννητο χρειάζεται διαρκή φροντίδα, και πρέπει να μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

thilasmos 3

Photo by Luiza Braun on Unsplash

Ξεκούραση

Τις πρώτες εβδομάδες, πρέπει να αφήσετε τον πατέρα ή κάποιον άλλο να αναλάβει αρκετές ευθύνες εκτός από το να ταΐζει το μωρό σας, καθώς εσείς πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας, που έχει ανάγκη από ξεκούραση για να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως.

Κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται! Αυτή η συμβουλή είναι διαχρονική και όχι άδικα. Αυτό μπορεί να είναι μόνο λίγα λεπτά ανάπαυσης πολλές φορές την ημέρα, αλλά αυτά τα λεπτά είναι πολύτιμα!

Εξοικονομήστε βήματα και χρόνο. Έχετε το κρεβάτι του μωρού σας δίπλα στο δικό σας για να είναι το βραδινό τάισμα πιο γρήγορο. Αν και οι πιο πολλοί γονείς στην αρχή κοιμούνται μαζί με το μωρό τους.

Είναι ωραίο να έχετε επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά μην αισθάνεστε ότι χρειάζεται να διασκεδάζετε τους επισκέπτες. Μη διστάσετε να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας για έναν υπνάκο ή να ταΐσετε το μωρό σας.

Βγείτε έξω για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε και να κάνετε ασκήσεις μετά τον τοκετό, όπως σας συμβουλεύει ο γιατρός σας.

Διατροφή

Το σώμα σας έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Χρειάζεστε χρόνο για να ανακάμψετε και να βρείτε τη φόρμα σας.

Οι περισσότερες μητέρες θέλουν να χάσουν το βάρος της εγκυμοσύνης τους, αλλά η ακραία δίαιτα και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να βλάψουν εσάς και το μωρό σας εάν θηλάζετε.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να χάσετε το βάρος που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές. Μπορείτε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο με το να κόψετε τα σνακ με πολλά λιπαρά.

Επικεντρωθείτε σε μια ολοκληρωμένη διατροφή με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ισορροπημένη σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Η άσκηση βοηθά επίσης στην καύση θερμίδων και τονώνει τους μύες και τα άκρα, καθώς και ενισχύει την θετική ψυχολογία.

Μαζί με τα ισορροπημένα γεύματα, θα πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά εάν θηλάζετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι διψάτε πολύ ενώ το μωρό θηλάζει. Το νερό και το γάλα είναι καλές επιλογές. Προσπαθήστε να έχετε μια κανάτα με νερό και ακόμη και μερικά υγιεινά σνακ δίπλα στο κρεβάτι ή την καρέκλα θηλασμού.

Με πληροφορίες από stanfordchildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved