Οι μαμάδες παράγουν διαφορετικό μητρικό γάλα για τα αγόρια και τα κορίτσια

Οι μαμάδες παράγουν διαφορετικό μητρικό γάλα για τα αγόρια και τα κορίτσια
Bigstock

Η επιστήμονας της εξελικτικής βιολογίας Katie Hinde ανέλυσε 2,39 εκατομμύρια αρχεία γαλουχίας από 1,49 εκατομμύρια γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και διαπίστωσε ότι εκείνες που είχαν γεννήσει θηλυκά παρήγαγαν κατά μέσο όρο περίπου 445 κιλά περισσότερο γάλα από εκείνες που γέννησαν αρσενικά, σε διάστημα γαλουχίας δύο ετών. Αυτό φαίνεται και στο άρθρο που δημοσιεύτηκε.

Τα κορίτσια συνήθως λαμβάνουν γάλα με περισσότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιo

Η έρευνα της Hinde διαπίστωσε επίσης ότι οι νεαρές θηλυκές μακάκοι (είδος πιθήκων) κατά το θηλασμό λάμβαναν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου από τα αδέρφια τους, βοηθώντας τις να δημιουργήσουν ισχυρότερα οστά και δυνητικά επιτρέποντάς τις να φτάσουν πιο γρήγορα σε σεξουαλική ωριμότητα. Επειδή τα θηλυκά δεν μπορούν να αναπαραχθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, η πρόωρη έναρξη είναι πλεονέκτημα.

filo morou kai mitriko gala 2

Τα αγόρια συνήθως λαμβάνουν γάλα που είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες

Ωστόσο, η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα αρσενικά λάμβαναν γάλα με περισσότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες και περισσότερη κορτιζόλη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της ιδιοσυγκρασίας, επιτρέποντάς τους να γίνουν δυνατά μεγαλώνοντας και να γεννήσουν περισσότερους απογόνους.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο έξι ανθρώπινες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος και του βρεφικού φύλου, επομένως δεν είναι 100% σαφές από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν υπάρχει αυτή η «μαγική συνταγή επιτυχίας για αγόρια ή κορίτσια», αλλά μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες θηλασμού θα είναι διαθέσιμες στο προσεχές μέλλον για να μάθουμε περισσότερα.

Διαθέσιμες μελέτες για να ρίξετε μια ματιά:

Μάθετε περισσότερα στην ομιλία της ίδιας της Katie Hinde στο TED TALK



πηγές: Hinde K. 2009. Richer milk for sons but more milk for daughters: Sex‐biased investment during lactation varies with maternal life history in rhesus macaques. American Journal of Human Biology 21: 512-519.

Hinde K., Foster A.B., Landis L.M., Rendina D., Oftedal O.T., Power M.L. 2013. Daughter dearest: Sex-biased calcium in mother’s milk among rhesus macaques. American Journal of Physical Anthropology 251: 144-150.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved