Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο: Τα άγνωστα οφέλη των χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών

Τα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά προσφέρουν πολλά περισσότερα από άρωμα και γεύση. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο: Τα άγνωστα οφέλη των χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών
Bigstock

Εάν τα Χριστούγεννα είχαν μυρωδιά, θα μύριζαν κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο. Είναι τα μπαχαρικά που βάζουμε σε πολλά από χριστουγεννιάτικα γλυκά και ο συνδυασμός των αρωμάτων τους κατακλύζει το σπίτι και τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας.

Και ενώ το άρωμα και η γεύση τους είναι οικεία σε όλους, λιγότερο γνωστά είναι τα οφέλη τους για την υγεία. Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και, σύμφωνα με έρευνες, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τονώνουν τη μνήμη και μειώνουν το στρες.

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε όλον τον κόσμο. Η επίδρασή της στον οργανισμό έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πιο πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στην επίδραση της κανέλας στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι λίγες για να μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Έρευνα του 2015 έδειξε, επίσης, ότι το εκχύλισμα κανέλας προστατεύει από τις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, ενώ ωφέλιμη φαίνεται να είναι και για τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα, η κανέλα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική υγεία του οργανισμού και την πιο γρήγορη ίσως απώλεια βάρους.

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και η κατανάλωσή του ακόμα και σε μικρές ποσότητες φαίνεται να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα το μοσχοκάρυδο ανακουφίζει από τη δυσπεψία, τη ναυτία και τη διάρροια, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι επιταχύνει την πιο γρήγορη ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό και επιβραδύνει τα συμπτώματα νοητικής έκτωσης σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι το βασικό συστατικό στα ginger cookies και τα gingerbread houses που φτιάχνουν στο εξωτερικό. Θεωρείται ευεργετικό για τον οργανισμό λόγω της τζιντζερόλης και της σογκαόλης που περιέχει. Άλλα συστατικά του που θεωρούνται ωφέλιμα για τον οργανισμό είναι η β-καροτίνη, η καψαϊκίνη και η κουρκουμίνη και είναι δημοφιλές για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

ginger.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julia Topp

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο είναι επίσης ένα μπαχαρικό γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Έρευνες αναφέρουν επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην πρόληψη της θρόμβωσης.

Πηγή πληροφοριών: marywashingtonhealthcare.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved