Μαμά και διατροφή: Πώς επηρεάζει ο καφές την υγεία του οργανισμού;

Ποια η επίδραση του καφέ στο πεπτικό και νευρικό σύστημα και ποιά στην απώλεια βάρους;

Μαμά και διατροφή: Πώς επηρεάζει ο καφές την υγεία του οργανισμού;

Τα οφέλη του καφέ για τον οργανισμό.

Bigstock

Ο καφές είναι από τα ροφήματα με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Περιέχει καφεΐνη για αυτό και έχει διεγερτικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό και νευρικό σύστημα. Η με μέτρο κατανάλωσή του έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό όπως τον μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του ήπατος και άνοια. Η υπερκατανάλωση καφέ, από την άλλη, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει διαταραχές άγχους, ύπνου και αυξάνει τον κίνδυνο για αφυδάτωση.

Καφές και πεπτικό σύστημα

Το κύριο συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη η οποία μπορεί να αυξήσεις τις συσπάσεις στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα τις πιο συχνές κενώσεις. Ο καφές μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ορισμένων ορμονών στο σώμα, όπως η γαστρίνη και η χολοκυστοκινίνη, οι οποίες μπορούν να προάγουν την έκκριση πεπτικών ενζύμων. Αυτές οι εκκρίσεις ενισχύουν τις συσπάσεις των μυών στο στομάχι και το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ο καφές δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλους. Κάποιοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Πόνο στην κοιλιά
kafes-proino-mama.jpg

Καφές και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ο καφές μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και το έντερο, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα γαστρεντερικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Μελέτη με 3.300 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε «ότι η πρόσληψη καφέ και καφεΐνης συσχετίστηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες IBS».

Καφές και μικροβίωμα εντέρου

Η υπερκατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο και για ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης (τη χημική ουσία που εξισορροπεί τη διάθεση και την όρεξη), επομένως είναι σημαντικό να διατηρούνται σε μια υγιή ισορροπία.

Καφές και νευρικό σύστημα

Ο καφές διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να εμποδίσει τη δράση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη, ο οποίος προάγει τον ύπνο και καταστέλλει τη διέγερση. Αναστέλλοντας την αδενοσίνη, η καφεΐνη αυξάνει τη δραστηριότητα άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που μπορούν να βελτιώσουν την εγρήγορση, την προσοχή και τη διάθεση.

Μια άλλη διεγερτική επίδραση της καφεΐνης είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσει τις αγχώδεις διαταραχές.

Καφές και απώλεια βάρους

«Ο καφές όταν καταναλώνεται με μέτρο και χωρίς πολλά πρόσθετα γλυκαντικά, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και έχει οφέλη για την συνολική υγεία του οργανισμού» αναφέρει η διαιτολόγος dr Ashley Shaw στο insider.com.

Ο καφές περιέχει συστατικά όπως η νιασίνη, το κάλιο, το μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς και ενισχύουν τη λειτουργία των μυών. Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, δίνει ενέργεια, συνεπώς, ναι, μπορούμε να πούμε ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες καφέ σε διάστημα δύο μηνών είχαν περισσότερους μεταβολίτες, οι οποίοι είναι στοιχεία του μεταβολισμού. Ωστόσο, η dr Shaw επισημαίνει: «Οι έρευνες για το πώς ο καφές επηρεάζει τον ρυθμό μεταβολισμού συνεχίζονται, όμως είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι μεταβολίζουμε τροφές και ροφήματα με διαφορετικούς ρυθμούς. Ο καφές μπορεί να αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού ενός ανθρώπου.»

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved