Ύπνος με ανεμιστήρα: Οφέλη και τι να προσέξετε

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του ύπνου με ανεμιστήρα;

Ύπνος με ανεμιστήρα: Οφέλη και τι να προσέξετε

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονκετήματα του ύπνου με ανεμιστήρα. 

Bigstock

Η χρήση ανεμιστήρα είναι μία οικονομική λύση για να δροσιστείτε στο σπίτι το καλοκαίρι. Τι ισχύει όμως για τον ύπνο με ανεμιστήρα; Είναι καλός ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζετε.

Πλεονεκτήματα

Η έντονη ζέστη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας το βράδυ. Η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι οι 18 με 20 βαθμοί C και ο ανεμιστήρας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στον χώρο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι η κυκλοφορία του αέρα που προσφέρει η χρήση του ανεμιστήρα σε ένα δωμάτιο, μείωσε τις διαταραχές ύπνου στους συμμμετέχοντας. Άλλη μελέτη του 2019 έδειξε επίσης ότι η χρήση ανεμιστήρα τη νύχτα για ηλικιωμένο υς ασθενείς συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Επιπλέον, για πολλούς θετική επίδραση στον ύπνο έχει και ο λευκός θόρυβος που κάνει ο ανεμιστήρας ότι βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ ακόμα και από οικονομικής πλευράς, ο ανεμιστήρας είναι μία πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με άλλες όπως για παράδειγμα η χρήση κλιματιστικού.

Decorative Ladder With Different Stuff In Stylish Bedroom. Idea For Interior Design

Μειονεκτήματα

Η χρήση ανεμιστήρα δε φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή.

Ένα εσείς ή τα παιδιά έχετε άσθμα, αλλεργίες ή δερματικές παθήσεις, καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του ανεμιστήρα τις βραδινές ώρες. Η κυκλοφορία του αέρα είναι πιθανό να σηκώσει αλλεργιογόνα και σκόνη, επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα άσθματος. Επίσης, η ατμόσφαιρα του χώρου γίνεται πιο ξηρή με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως είναι το έκζεμα ή η ψωρίαση ή να παρατηρήσετε καταρροή μύτης, ξηροστομία, βήχα, ακόμα και ρινορραγία.

Παιδιά και ανεμιστήρες

Αν και υπάρχουν έρευνες που αναδεικνύουν τα οφέλη από τη χρήση ανεμιστήρα για τον ύπνο του μωρού και τη μείωση του κινδύνου του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, η επιστημονική κοινότητα δεν τάσσεται υπέρ ή κατά του ύπνου με ανεμιστήρα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved