Άσθμα στα παιδιά

Άσθμα στα παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Μαριαλένα Κυριακάκου
Άσθμα στα παιδιά
Bigstock

Το άσθμα αποτελεί μία από τις συχνότερες ασθένειες που εκδηλώνονται κατά την παιδική ηλικία, παρόλο αυτά μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες.

Τι συμβαίνει στο άσθμα;

Ο λόγος εκδήλωσης άσθματος σχετίζεται με το βρογχοσπασμό που εκδηλώνεται, με αποτέλεσμα να συσπώνται οι μύες των αεραγωγών και να περιορίζεται σημαντικά η διάμετρός τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνεται φλεγμονή στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να παράγεται υπερβολική ποσότητα βλέννας, η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ροή του αέρα.

1656113454081-216128023-bigstock-Pretty-Girl-Using-Asthma-Inhal-119293265.jpg

Άσθμα οι τρεις κατηγορίες του

Το άσθμα διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όπως το ήπιο άσθμα που εκδηλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ μεταξύ των επεισοδίων το παιδί είναι ελεύθερο συμπτωμάτων. Στη μέτρια μορφή του άσθματος το παιδί παρουσιάζει καθημερινά συμπτώματα και είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή, ενώ επιβαρύνεται αρκετά η καθημερινή δραστηριότητα του παιδιού. Τέλος, στις σοβαρότερες μορφές άσθματος το παιδί εκδηλώνει τακτικά κρίσεις άσθματος που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα.

Τι προκαλεί τις κρίσεις άσθματος;

Η εκδήλωση άσθματος στα παιδιά συνδέεται συχνά με ιογενείς λοιμώξεις αλλά και παράγοντες όπως οι αλλεργίες, η άσκηση ακόμη και ο καπνός. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα συχνότερα αλλεργιογόνα αντιγόνα είναι το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, η σκόνη και το γρασίδι.

Ποια τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας, είτε ο παραγωγικός με φλέγματα είτε ο ξηρός, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται συριγμός και δύσπνοια. Επιπρόσθετα, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του άσθματος και της εκδήλωσης συχνών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και βασική ένδειξη για τη διάγνωση άσθματος. Ένα παιδί μπορεί επίσης να βιώνει και συμπτώματα τα οποία «προμηνύουν» την εκδήλωση άσθματος όπως η ταχύπνοια, ο ιδρώτας, ο εμετός και η ωχρότητα.

Πότε ένας γονιός πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό;

Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο όταν το παιδί εκδηλώνει επίμονο βήχα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με καταγεγραμμένο ιστορικό άσθματος. Οι εξετάσεις για τη διάγνωση ενός παιδιού με άσθμα μπορούν να περιλαμβάνουν δερματικές δοκιμασίες και ακτινογραφία.

Αντιμετώπιση και θεραπεία άσθματος

Η θεραπεία του άσθματος έχει σαν στόχο τόσο τον περιορισμό της εκδήλωσης κρίσεων, όσο και της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Το παιδί που πάσχει από άσθμα θα πρέπει να αποφεύγει τους παράγοντες που το προκαλούν, ενώ ταυτόχρονα ολόκληρη η οικογένεια εκπαιδεύεται για τη διαχείριση της κατάστασης. Οι παράγοντες που προκαλούν άσθμα καλό είναι να αποφεύγονται, όπως για παράδειγμα ο καπνός και τα αρωματικά χώρου, ο τακτικός αερισμός του σπιτιού και ο περιορισμός της σκόνης, η αποφυγή της γύρης και της μούχλας με χρήση ιονιστή και εφόσον είναι επιθυμητό ένα κατοικίδιο, η επιλογή κατάλληλου για περιορισμό του τριχώματος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved