Οκτώ συμβουλές για το «ευ ζην» της μαμάς

Μικρά tips που θα κανουν τη διαφορά.

Οκτώ συμβουλές για το «ευ ζην» της μαμάς

Μαμά με την κόρη της πάνω κρεβάτι.

Bigstock

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας αύριο και απανταχού μαμάδες έχουν την τιμητική τους.

Μαμά σημαίνει φροντίδα, αγάπη, ασφάλεια. Είναι ο βράχος, το αιώνιο στήριγμα που κάθε μέρα και όχι μόνο την αυριανή αξίζει ένα εκατομμύρια ευχαριστώ. Και αυτό γιατί η μητρότητα δεν είναι εύκολη. Είναι ένας ρόλος ζωής με εύκολες και δύσκολες στιγμές, αντιφατικά συναισθήματα που χρειάζεται προσπάθεια, κατανόηση, προσαρμογή.

Το ευ ζην της μαμάς επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία της ίδιας αλλά και την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιες για να το ενισχύσετε;

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Το πρώτο και το πιο βασικό. Όπως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι και η κάθε μητέρα. Δεν υπάρχει καλή και κακή μαμά και η σύγκριση είναι όχι μόνο τοξική, αλλά και μάταιη. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου τα social media αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η σύγκριση με μία τέλια εικόνα είναι εύκολη παγίδα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά έδειξε ότι το 69% των μαμάδων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν ότι οι εφαρμογές στα social media τις κάνουν να αισθανθούν ανασφάλεια.

Την επόμενη φορά όμως που θα δείτε μία «τέλεια» εικόνα στο Instagram σκεφτείτε αυτό: η εικόνα αυτή εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αποτυπώνει μόνο ένα μικρό κομμάτι της ζωής της εκάστοτε μαμάς που τη δημοσίευσε.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Σε μία καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις και πίεση χρόνου, το λεγόμενο self-care μπαίνει συχνά σε δεύτερη μοίρα. Δεν θα έπρεπε, όμως. Φροντίστε τον εαυτό σας με όποιον τρόπο θέλετε και μπορείτε. Ένας εικοσάλεπτος ύπνος, ένα μπάνιο με ζεστό νερό και αφρόλουτρο, μία βόλτα μπορεί να φαίνονται μικρά, κάνουν όμως τη διαφορά. Ανάγκη για φροντίδα δεν έχουν μόνο τα παιδιά, αλλά και εσείς.

Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες

Έρευνες δείχνουν ότι κάνοντας κάτι δημιουργικό προάγετε το συναίσθημα ευεξίας και την ψυχική σας υγεία. Ακόμα και εάν δυσκολεύεστε να κάνετε κάτι μόνες σας, μπορείτε να κάνετε δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά όπως το να ζωγραφίσετε ή να μπείτε μαζί στην κουζίνα και να φτιάξετε κουλουράκια, κέικ και άλλες λιχουδιές.

Γυμναστείτε

Μπορεί να νιώθετε ότι είστε στο τρέξιμο όλη μέρα, αυτό όμως διαφέρει από το πραγματικό τρέξιμο. Ίσως σας φαίνεται εξουθενωτικό να κάνετε γυμναστική μετά από δουλειά, διαβάσματα, δραστηριότητες και μαγειρέματα, ωστόσο η γυμναστική απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή σας.

Έρευνες δείχνουν ότι μόλις 15 λεπτά γυμναστική την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 26%.

Μη φοβάστε να πείτε «όχι»

Η καθημερινότητά σας πιθανά είναι έτσι και αλλιώς γεμάτη. Δεν χρειάζεται να καταπιέζεστε ακόμα περισσότερο με πράγματα τα οποία δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε.

Photo Of Happy Family Mother With Her Baby Daughter Playing In Bedroom While Lying On Bed, Kid Sitti

Μαμά είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι έχοντας το παιδί πάνω στην κοιλιά της.

Bigstock

Βρείτε χρόνο για τις σχέσεις σας

Τη σχέση με τον σύντροφό σας που σίγουρα έχει αλλάξει μετά τον ερχομό των παιδιών, τη σχέση με τους φίλους σας. Αυτοί είναι οι άνθρωποί σας, και η ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους σίγουρα μόνο οφέλη θα έχει για εσάς.

Με τον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να μιλάτε μόνο για τα παιδιά. Μπορεί να είναι προτεραιότητα και για τους δύο, ωστόσο, οι συζητήσεις για ποικίλα θέματα θα σας απελευθερώσουν.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό και κακό στο να ζητήστε βοήθεια, είτε αυτό σημαίνει να ζητήσετε από τον παππού και τη γιαγιά να προσέχει για λίγο τα παιδιά, είτε αυτό σημαίνει να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας για πράγματα που θέλετε.

Αποφύγετε το multitasking

Πιθανά να μοιάζει ακατόρθωτο, ωστόσο εστιάζοντας σε ένα πράγμα τη φορά, θα το φέρετε εις πέρας πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αντίθετα κάνοντας πολλά πράγματα μαζί, είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθος και επιπλέον τα επίπεδα του άγχους φτάνουν στα ύψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved