Μαμά και διατροφή: Πέντε λόγοι που έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί λαχταράτε να φάτε κάτι αλμυρό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, μεταξύ αυτών το στρες, η αφυδάτωση, οι ηλεκτρολύτες.

Μαμά και διατροφή: Πέντε λόγοι που έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό
Bigstock

Το αλάτι βρίσκεται στις περισσότερες τροφές που καταναλώνετε καθημερινά.

Ωστόσο, υπάρχουν μέρες, που η επιθυμία για κάτι αλμυρό είναι ιδιαίτερα έντονη.

Μπορεί να μην είναι πάντα λιγούρα αλλά και μια ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό σας.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε περισσότερο αλάτι ( αλλά και νερό). Από τα πιο κοινά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ο πονοκέφαλος, η μειωμένη ούρηση, ο λήθαργος και το αίσθημα δίψας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρώντας το χρώμα των ούρων το οποίο πρέπει να είναι διάφανο έως ανοιχτό κίτρινο.

trofes-enantia-stin-afidatosi.jpg

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας. Πιθανόν να παρατηρήσετε περισσότερα συναισθηματικά συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και καταθλιπτική διάθεση, όμως εξίσου συχνή είναι η αλλαγή στην όρεξή σας αλλά και οι λιγούρες. Δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με το γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη λαχτάρα για φαγητό κατά τον προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ωστόσο, εκτιμάται ότι οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αν θέλετε να φάτε πατατάκια και ποπ κορν την εβδομάδα πριν από την περίοδό σας, απολαύστε τα αλλά με μέτρο.

Άγχος

Το άγχος μπορεί να είναι ένας – ακόμα - λόγος για τον οποίο λαχταράτε το αλάτι. Η κύρια ορμόνη που βοηθά το σώμα σας να αντιμετωπίσει το στρες ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σας ως απόκριση στο στρες και μεταβάλλει τις μη βασικές σωματικές λειτουργίες, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, ακόμη και τη χρήση γλυκόζης για να βοηθήσει το σώμα. Μια μελέτη από το Journal of Neuroscience δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα, απελευθερώνουν λιγότερη κορτιζόλη όταν βιώνουν στρες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί λαχταράτε το αλάτι σε περιόδους στρες καθώς η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων αλατιού θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας το διαχειρίζεται φυσιολογικά.

mamades-karantina-me-ta-paidia-stres-1.jpg

Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη απώλεια υγρών, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αν και η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείτε σχετικά με αυτήν την ανισορροπία, ίσως παρατηρήσετε πρόσθετα συμπτώματα , όπως πονοκέφαλο, κόπωση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, μυϊκές κράμπες ή σπασμούς.

Για να αποφύγετε τη λαχτάρα για αλάτι είναι καλό να καταναλώνετε ηλεκτρολύτες μαζί με τα υγρά, ειδικά σε περιόδους υπερβολικής απώλειας υγρών.

Εγκυμοσύνη

Δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι μέλλουσες μητέρες είναι η ναυτία και ο έμετος. Ενώ η ίδια η ναυτία δεν προκαλεί λαχτάρα για αλάτι, ο έμετος θα μπορούσε.

Πηγή:eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved