Νικήστε την κατακράτηση υγρών με τρία απλά βήματα

  • Περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη
  • Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τροφές που περιέχουν περισσότερο νερό και κάλιο
  • Επιλέξτε συγκεκριμένα ροφήματα που έχουν διουρητική δράση
Νικήστε την κατακράτηση υγρών με τρία απλά βήματα

To 70% του σώματος αποτελείται από νερό το οποίο αποθηκεύεται στο αίμα, στους μύες, στα οστά, αλλά και μέσα ή έξω από τα κύτταρα.

Η ισορροπία υγρών στο σώμα μας μπορεί να διαταραχθεί. Επιστημονικά, η κατακράτηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο οργανισμός μας κρατάει περισσότερο νάτριο και νερό από την κανονική ποσότητα που χρειάζεται.

Τυπικά η κατακράτηση εκδηλώνεται με αύξηση βάρους, πρήξιμο στην κοιλιά, την περιοχή των αστραγάλων και στα πόδια, ακόμα και στα χέρια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ευθυνόμαστε πάντα εμείς αποκλειστικά για την εκδήλωση του εκνευριστικού αυτό φαινομένου. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γνωστά… ορμονικά μας που τρελαίνουν το σώμα μας όπως και εμάς!

Με φυσικό τρόπο, μπορείτε να την καταπολεμήσετε! Δείτε πως:

Περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη

Το νάτριο (βασικό συστατικό του μαγειρικού αλατιού) προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί -μεταξύ άλλων- κατακράτηση υγρών.

Η ζάχαρη οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα καθώς και στα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης υποχρεώνουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα υγρών μέσα στο σώμα.

prismeni koilia

Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τροφές που περιέχουν περισσότερο νερό και κάλιο

Το κάλιο φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης νερού με δυο τρόπους:

Ο πρώτος αφορά τη μείωση των επιπέδων νατρίου, ο δεύτερος την αύξηση της παραγωγής ούρων. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά! Κυρίως: μπανάνα, κολοκύθα, αρακάς, μπάμιες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, ανανάς, αβοκάντο.

Επιλέξτε συγκεκριμένα ροφήματα που έχουν διουρητική δράση

Μερικά από αυτά είναι:

  • Λουΐζα
  • Σημύδα
  • Τσουκνίδα
  • Πικραλίδα
  • Πράσινο τσάι
  • Καφές

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών ακολουθώντας κυρίως μεσογειακή διατροφή, πίνοντας περισσότερο νερό και μειώνοντας το αλάτι.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, να εντάξετε την κίνηση στη ζωή σας και να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά.

Αλλά και ασκήσεις για κατακράτηση όπως το περπάτημα, το κολύμπι, και η ποδηλασία μπορούν να βοηθήσουν ώστε το σώμα σας να αισθάνεται λιγότερο πρησμένο.

Με πληροφορίες από: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved