10+1 λόγοι για τους οποίους παρατηρείς ξαφνικές αλλαγές στο βάρος σου

Γιατί μπορεί να παρατηρήσεις ξαφνικές αλλαγές στο σωματικό σου βάρος;

10+1 λόγοι για τους οποίους παρατηρείς ξαφνικές αλλαγές στο βάρος σου
Bigstock

Το βάρος δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της μέρας, κάτι που πιθανά να έχεις παρατηρήσει κι εσύ. Γνωρίζεις όμως τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό;

Η διατροφή

Η ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνεις και των θερμίδων που καις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στο βάρος σου μέσα στη μέρα. Πιο συγκεκριμένα, εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από εκείνες που καις τότε παίρνεις βάρος, κάτι που μπορεί να είναι εμφανές ακόμα και αμέσως.

Δεν ζυγίζεσαι σωστά

Το πώς ζυγίζεσαι επίσης μπορεί να διαφοροποιήσει το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά. Για να δεις το πραγματικό σου βάρος, τοποθέτησε τη ζυγαριά στο πάτωμα και όχι σε χαλί, φόρα όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, βγάλε κάλτσες και παπούτσια και πάτα καλά και με τα δύο πόδια.

Δεν χρησιμοποιείς την ίδια ζυγαριά κάθε φορά που ζυγίζεσαι

Εκτός των παραπάνω, διαφορές μπορεί να παρατηρήσεις στο βάρος σου και αν χρησιμοποιείς διαφορετικές ζυγαριές για να ζυγιστείς. Έχε μία ως σημείο αναφοράς, ιδανικά μία ψηφιακή που είναι συνήθως πιο ακριβής.

Ζυγίζεσαι διαφορετικές ώρες της ημέρας

Η ιδανική ώρα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πρωί και αυτό γιατί έχεις κοιμηθεί επαρκώς και ακόμα δεν έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού ή νερού.

Ζυγίζεσαι μετά από τη γυμναστική

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μείωση του σωματικού βάρους έως και 6-10% μετά από την έντονη άσκηση. Η μείωση αυτή του βάρους δεν είναι φυσικά ορατή, ούτε και ρεαλιστική.

Σε περίπτωση ασθένειας

Μία ασθένεια μπορεί να φέρει απρόσμενες αλλαγές στο σωματικό σου βάρος. Ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα εξασθενεί τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο βάρος.

Παίρνεις φάρμακα που προκαλούν αυξομειώσεις βάρους

Πολλά φάρμακα περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινικά τα οποία προκαλούν απότομη μείωση βάρους. Άλλα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη και τα αντικαταθλιπτικά έχουν αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση βάρους.

Το πόσο νερό καταναλώνεις

Εάν πιείς μισό μπουκάλι νερό και ζυγιστείς, θα δεις μεγαλύτερο νούμερο στη ζυγαριά. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνεις νερό, αντιθέτως, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην πιο γρήγορη απώλεια βάρους.

Το πόσο καφέ πίνεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το βάρος σου. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την όρεξή σου για φαγητό και να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Βέβαια, αυτό ισχύει στην περίπτωση που πίνεις τον καφέ σου σκέτο και όχι με δύο ή τρία κουταλάκια ζάχαρη.

kafes-metavolismos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Brigitte Tohm

Αλάτι

Το πολύ αλάτι επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς. Επίσης προκαλεί κατακράτηση υγρών η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Το πόσες ώρες κοιμάσαι

Έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σωματικό βάρος. Εάν για παράδειγμα μείνεις άυπνη ένα βράδυ, είναι λογικό την επόμενη μέρα να χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια και να πεινάς περισσότερο. Καταναλώνοντας μεγαλύτερα γεύματα, αυξάνεις και τις θερμίδες που καταναλώνεις, άρα δεν αποκλείεται να δεις μεγαλύτερο νούμερο στη ζυγαριά.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved