Καφεΐνη και άγχος: Πώς σας επηρεάζει ο καφές

Κι όμως ο καφές μπορεί να κάνει το άγχος σας χειρότερο.

Καφεΐνη και άγχος: Πώς σας επηρεάζει ο καφές
Photo by Gian Cescon on Unsplash

Ο καφές είναι ένα τεράστιο μέρος της κουλτούρας μας γιατί είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και μπορεί να είναι ευχάριστος και πολύ χρήσιμος, ειδικά αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά.

Το μειονέκτημα του καφέ

Αλλά ο καφές έχει επίσης μια σκοτεινή πλευρά - και δεν είναι μόνο ότι η καφεΐνη είναι εθιστική.

Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και άγχους είναι πολύ στενή.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Αυξάνει την κορτιζόλη και προκαλεί νευρική διέγερση. Αυτό το διεγερτικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μας ξυπνά το πρωί.

Αλλά εάν έχετε ήδη μια προδιάθεση για άγχος ή μια γενετική μετάλλαξη που σας κάνει πιο ευαίσθητους στο άγχος, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως αγχογονικό φάρμακο ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και να συμβάλει σε επεισόδια κρίσεων πανικού.

Ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη παρέχουν ουσιαστικά μια ψευδή αίσθηση κατά της κούρασης.

Πιθανότατα να έχετε νιώσει αυτό το συναίσθημα ταραχής, γρήγορης αναπνοής και ταχυκαρδίας.

Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού.

Παρότι αρχικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ευφορία, η χρόνια απελευθέρωση σεροτονίνης λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης καφέ, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει εξάντληση αυτού του νευροδιαβιβαστή.

Για να μειώσετε την επιρροή της καφεΐνης, περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, και γενικά να προτιμάτε τον ελληνικό καφέ.

kafes

Ωστόσο καλό είναι αν θέλετε να κόψετε την καφεΐνη να γίνει σταδιακά, καθώς εάν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε τακτικά καφεΐνη και σταματήσετε απότομα, μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης , όπως:

  • Πονοκεφάλους
  • Ανησυχία
  • Κούραση
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved