7 τρόποι για να γίνετε πιο χαρούμενη μαμά

Η μοντέρνα μητρότητα δεν είναι εύκολη: η πίεση που δέχονται οι μαμάδες του 21ου αιώνα είναι ίσως μεγαλύτερη από εκείνη που ζούσαν οι προηγούμενες γενιές μαμάδων.

Μαργαρίτα Νικολάου
7 τρόποι για να γίνετε πιο χαρούμενη μαμά
Photo by Fernanda Greppe on Unsplash

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα επίπεδα της ευτυχίας μας ψηλά; Πώς; Δείτε παρακάτω:

1. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλεια

Κανείς δεν είναι τέλειος βρε κορίτσια μου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά. Κάθε μαμά είναι διαφορετική γιατί οι ανάγκες του παιδιού της είναι διαφορετικές από τις ανάγκες που έχουν τα άλλα παιδιά. Ξέρετε πότε είστε τέλεια μαμά; Όταν βλέπετε τα παιδιά σας χαρούμενα. Είναι χαρούμενα; Τότε κάνετε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλειά.

2. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σας με τους άλλους

Ναι, ξέρω αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Έχω πέσει στο παρελθόν μέσα σε αυτή την παγίδα και τα έκανα σκ@@α με το παιδί μου. Γι' αυτό και άλλαξα τροπάριο. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν εσείς ξεκινάτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες "Πώς τα καταφέρνει όλα μέσα στην ημέρα της;", "Τι κάνω εγώ λάθος;" ή όταν αρχίζετε να συγκρίνετε τα παιδιά σας με τα άλλα παιδιά, "Γιατί πήρε καλύτερο βαθμό από εσένα; Είναι καλύτερος;", "Είδες που δεν γκρινιάζει ποτέ η φίλη σου;", "Πού να πάμε βόλτα. Δεν τελείωσες τα μαθήματά σου, ενώ ο/η Χ τελείωσε γρήγορα!".

Γεννηθήκαμε διαφορετικοί από τους άλλους και πρέπει να είμαστε διαφορετικοί. Τέλος.

xaroumeni mama

πηγή: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

3. Αν δεν σας αρέσει κάτι αλλάξτε το

Αν δεν είστε χαρούμενη με κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ. Αλλάξτε τα! Αν δεν είστε ευχαριστημένη με την εμφάνισή σας για παράδειγμα, μπορείτε απλά να αλλάξετε τη διατροφή σας, τον τρόπο ζωής σας, τα μαλλιά σας ή να βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Αν το παιδί σας δεν είναι ευτυχισμένο, ρωτήστε το τι του συμβαίνει και βοηθήστε το να γίνει και πάλι χαρούμενο.

4. Αν δεν μπορείτε να το αλλάξετε απλά αποδεχτείτε το

Κάποια συγκεκριμένα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι εγώ για παράδειγμα τώρα που γράφω βρίσκομαι στο σαλόνι μου, αντί να βρίσκομαι στο γραφείο μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι όμως για να το αλλάξω. Διανύουμε περίοδο κορονοϊού. Πρέπει να κάνω υπομονή. Όπως κάνουν υπομονή και άλλες συνάδελφοι μαμάδες (και μη). Δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι και να πάω στο γραφείο επειδή θέλω να βγω, μπορώ όμως να μιλάω καθημερινά με τους συναδέλφους μου μέσω messenger, να απολαμβάνω τον ζεστό μου καφέ όπως θα έκανα στο γραφείο και γενικότερα να κάνω καλύτερη την παραμονή στο σπίτι για όσο καιρό χρειαστεί (γιατί θα χρειαστεί καιρός - ας μην κοροϊδευόμαστε). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κάποιας ίωσης. Αν αρρωστήσετε εσείς ή το παιδί σας, δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Μπορείτε όμως να φροντίσετε τον εαυτό σας ή το άρρωστο παιδί σας για να αναρρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

xaroumeni mama 2

Photo by Alexander Dummer on Unsplash

5. Σταματήστε να βάζετε τις δικές ανάγκες στην άκρη

Δεν είναι εγωιστικό να σκέφτεστε τις προσωπικές σας ανάγκες. Εγωιστικό θα ήταν αν σκεφτόσασταν ΜΟΝΟ τις προσωπικές σας επιθυμίες για προσωπικό σας όφελος, κάτι που στην μητρότητα δεν ισχύει. Για να φροντίσετε τους άλλους γύρω σας θα πρέπει να φροντίζετε πρώτα τον εαυτό σας και αυτό δεν είναι καθόλου εγωιστικό, κάθε άλλο.

Αν δεν είχαμε lock down θα σας πρότεινα να πάτε σε κάποιο σπα, να φτιάξετε τα νύχια σας, να πιείτε έναν καφέ (με προσοχή πάντα) με κάποια φίλη σας σε κάποια καφετέρια. Αντ' αυτών θα σας προτείνω να φτιάξετε μια ρουτίνα για εσάς στο σπίτι. "Βουλιάξτε" στη μπανιέρα που θα έχετε γεμίσει με ζεστό νερό και ένα αρωματικό αφρόλουτρο. Ακούστε μουσική. Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα. Διαβάστε ένα βιβλίο. Ανάψτε κεράκια. Μιλήστε στο τηλέφωνο με την φίλη σας. Και ζητήστε από την οικογένειά σας να σας αφήσει να χαλαρώσετε για μία ώρα, χωρίς να σας ενοχλήσει.

6. Παρατηρήστε την ομορφιά σε μικρά πράγματα

Τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι εκείνα που είναι και τα πιο όμορφα τελικά. Το γέλιο του παιδιού σας, η αγκαλιά του συντρόφου σας το βράδυ που πέφτετε για ύπνο, ο ζεστός ήλιος, είναι μικρά πράγματα που όμως σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

7. Χαμογελάστε

Το γέλιο μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη δική σας διάθεση αλλά και των γύρω σας. Η ευτυχία είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Κάνει καλό στην υγεία σας, στη σχέση σας και φυσικά είναι εκείνο που θέλουν και τα παιδιά σας από εσάς. Να χαμογελάτε βρε κορίτσια! Πολύ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved