5 συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες

Ο θηλασμός είναι πολλά περισσότερα από τη διατροφή του μωρού. Είναι ένα ταξίδι αγάπης που παρέχει αμοιβαία οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. 

5 συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες
Bigstock

Το να αποφασίσετε να θηλάσετε είναι μια θαυμάσια απόφαση καθώς το μητρικό γάλα αποτελεί την πλήρη διατροφή του βρέφους σας και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι επιρρεπή σε ωτίτιδες και διάρροιες. Διατρέχουν, επίσης, χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης διαβήτη καθώς και μειωμένο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Υπάρχουν επίσης οφέλη και για μια μητέρα που θηλάζει. Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών αλλά και οστεοπόρωσης . Βοηθά, επιπλέον, στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό και ενισχύει το δέσιμο μαμάς- μωρού.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό και είναι εύκολο να χωνευτεί.

Μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες

Όταν τα μωρά θηλάζουν αποκλειστικά, δεν χρειάζονται άλλο φαγητό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών , τουλάχιστον. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το μωρό σας λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα τις πρώτες εβδομάδες, εάν έχει έξι ή περισσότερες βαριές, υγρές πάνες και τουλάχιστον μία εντερική κίνηση την ημέρα. Είναι επίσης ένα καλό σημάδι εάν το μωρό σας ηρεμεί μετά το τάισμα.

Έχω αρκετό γάλα ;

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για όλες τις νέες μητέρες που θηλάζουν. Μετά τις πρώτες μέρες, πολλά βρέφη φαίνεται να θηλάζουν πιο συχνά και μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το μωρό τους δεν παίρνει αρκετό γάλα.

Η ζήτηση του βρέφους αυξάνει την ροή γάλακτος.

Το μωρό σας λαμβάνει αρκετό γάλα εάν:

  • Θηλάζει τουλάχιστον οκτώ φορές σε ένα εικοσιτετράωρο.
  • Θηλάζει για 10 λεπτά ή περισσότερο με ρυθμικό μοτίβο πιπιλίσματος
  • Δεν πιπιλίζει τα δάκτυλά του μετά τον θηλασμό .
  • Είναι ικανοποιημένο και δεν εμφανίζει ενδείξεις σίτισης (ριζοβολία, πιπίλισμα δακτύλων) μετά από τροφή
  • Μόλις τελειώσει το τάισμα, αισθάνεστε το στήθος σας θα πιο μαλακό . Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Το στομάχι του μωρού είναι μικρό και το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ταΐζετε συχνά το μωρό σας τις πρώτες εβδομάδες. Πάντα να το θηλάζετε όταν δείχνει σημάδια πείνας, ακόμα κι αν έφαγε πριν από μία ώρα.

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός ;

Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι πιο νερουλό. Αυτό ικανοποιεί τη δίψα του μωρού. Καθώς συνεχίζεται, η ποσότητα του αυξάνεται. Αφήστε το μωρό σας να θηλάσει για όση ώρα θέλει και τουλάχιστον 15 λεπτά.

Όταν το μωρό σας χορτάσει, θα αφήσει το στήθος και θα φαίνεται ικανοποιημένο. Τότε δοκιμάστε να το κάνετε να ρευτεί.

Φροντίστε να εναλλάσσετε το στήθος με το οποίο ξεκινάτε καθώς το πιπίλισμα του μωρού είναι πάντα πιο δυνατό στην αρχή.

Καλέστε την/ τον γιατρό σας εάν:

  • Νομίζετε ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό γάλα.
  • Παρατηρείτε μια λευκή επίστρωση που δεν ξεκολλά από τη γλώσσα ή/και το μάγουλο του μωρού σας.
  • Παρατηρείτε ότι το μωρό σας έχει ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στο λευκό στα μάτια. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ίκτερου.
  • Έχετε ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, πόνο στο στήθος και πυρετό.

Ο θηλασμός μπορεί να μοιάζει με ανταμοιβή αγάπης τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπερήφανες που μπορείτε να παρέχετε στο μικρό σας πλασματάκι την αρχή για μια πιο υγιή ζωή.

Πηγές: chop.edu & thewomens.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved