Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στην κύηση αλλά επιτρέπονται στον θηλασμό

Οι διατροφικές επιλογές της εγκύου είναι διαφορετικές από αυτές της θηλάζουσας μητέρας. 

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στην κύηση αλλά επιτρέπονται στον θηλασμό
Bigstock

Ως γενική αρχή συνιστάται η μητέρα να διατηρεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο , όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τι σημαίνει όμως αυτό; Υπάρχουν πάντα πολλά ερωτήματα.

Οι γυναίκες έρχονται σε επαφή με πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να φάνε ή να πιούν ενώ θηλάζουν και αυτές οι πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου, την παράδοση, τις προσωπικές προτιμήσεις και την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας.

threptika-sistatika-egimosini.jpg

Διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν χρονικές περιόδους κατά τις οποίες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον -τόσο από τις ίδιες τις μητέρες, όσο και από τους επαγγελματίες υγείας - για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και υγιεινών συνηθειών. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή της μητέρας εξασφαλίζει τις βάσεις μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης ενός υγιούς μωρού.

Στο πλαίσιο αυτών των διατροφικών επιλογών, η έγκυος προτείνεται να περιορίσει ή και να αποφύγει την κατανάλωση κάποιων τροφίμων για την προστασία της ίδιας και του εμβρύου από βλαπτικούς παράγοντες, οι οποίοι διαπερνούν τον πλακούντα και δυνητικά προσβάλλουν την υγεία.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της κύησης

  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά (Βρουκέλωση - Λιστερίωση)
  • Άψητο κρέας (Τοξοπλάσμωση)
  • Ωμά αυγά (Σαλμονέλωση)
  • Κάποια ψάρια: Τόνος και άλλα μεγάλα ψάρια (Περιέχουν αυξημένες ποσότητες υδράργυρου και άλλων βαρέων μετάλλων)
  • Λιπαρά ψάρια (Περιέχουν ρύπους, όπως οι διοξίνες, οι οποίες αποτελούν μια τοξική ομάδα χημικών ουσιών)
  • Ωμά οστρακοειδή (Περιέχουν τοξίνες, βακτήρια, ιούς)
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ
  • Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

Επτά σούπερ τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

diatrofi-thilasmos.jpg

Διατροφή κατά τον θηλασμό

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού οι διατροφικοί περιορισμοί της κύησης αίρονται σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο της γαλουχίας. Η θηλάζουσα οφείλει να διατηρήσει τις συνήθειες ενός ισορροπημένου διαιτολογίου στο οποίο μπορεί να περιλαμβάνονται οι απαγορευμένες τροφές της κύησης. Σημειώνεται ότι όπως και στον γενικό πληθυσμό, έτσι και στη θηλάζουσα μητέρα, ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων (π.χ. τροφική δηλητηρίαση, λοίμωξη). Ωστόσο, οι βλαπτικοί αυτοί παράγοντες δεν επηρεάζουν το θηλάζον βρέφος, επειδή δεν περνούν στο μητρικό γάλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved