Το λέει και η επιστήμη: Η φωνή της μανούλας ξυπνάει τα παιδιά πιο γρήγορα από το ξυπνητήρι

Υπάρχει κάτι μοναδικό στον εγκέφαλο του παιδιού που στην πραγματικότητα τα κάνει να ακούνε τη φωνή της μαμάς τους.

Το λέει και η επιστήμη: Η φωνή της μανούλας ξυπνάει τα παιδιά πιο γρήγορα από το ξυπνητήρι

Μαμά ξυπνά την κόρη της

Bigstock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία της μητέρας αλλάζει τη ζωή, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η φωνή της μητέρας θα μπορούσε επίσης να είναι δυνητικά σωτήρια.

Μια νέα μελέτη στο The Journal of Pediatrics έδειξε πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά σε δύο διαφορετικούς τύπους συναγερμών καπνού. Ο ένας έβγαζε έναν δυνατό ήχο σειρήνας και ο άλλος έπαιζε μια ηχογράφηση της φωνής της μητέρας του κάθε παιδιού που έλεγε στο παιδί «Ξύπνα! Σήκω από το κρεβάτι! Βγες από το δωμάτιο!»

Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά: Κατά μέσο όρο, τα παιδιά ξύπνησαν και ανταποκρίθηκαν στον ήχο της φωνής της μητέρας τους που τα προειδοποιούσε για φωτιά μέσα σε 2 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος για να ξυπνήσει ένα παιδί από έναν ήχο συναγερμού ήταν 156 δευτερόλεπτα—σχεδόν 3 ολόκληρα λεπτά.

Οι ερευνητές σημειώνουν: «Η μητρική φωνή ξύπνησε το 86 έως 91% των παιδιών, ωθώντας το 84 με 86% να εκτελέσει με επιτυχία τη διαδικασία διαφυγής μέσα σε πέντε λεπτά από την έναρξη του συναγερμού. Αυτό συγκρίνεται με το 52% των παιδιών που ξυπνούν με τον ήχο της σειρήνας».

Η φωνή της μητέρας είναι πιο πιθανό να ξυπνήσει το παιδί και να αναλάβει δράση σε περίπτωση πυρκαγιάς, σε σύγκριση με τον «παραδοσιακό» ήχο της σειρήνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια βαθιά βιολογική σύνδεση μεταξύ μητέρας και του παιδιού που μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τη διαφορά.

Επίσης τα αποτελέσματα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στον εγκέφαλο ενός παιδιού που του επιτρέπει να ακούει τη φωνή της μητέρας του. Έτσι, ενώ μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι το παιδί σας δεν σας ακούει, αυτό δεν ισχύει.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved