Γιατί ορισμένες μητέρες δυσκολεύονται να θηλάσουν;

  • Θηλασμός: η τέχνη της αγάπης
  • Ο πρώτος θηλασμός
  • Η σημασία της σωστής ενημέρωσης
  • Ο θηλασμός δεν χρειάζεται πίεση
Γιατί ορισμένες μητέρες δυσκολεύονται να θηλάσουν;

Όλα ξεκινάνε με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και κάπως έτσι ξεκινάς για το υπέροχο ταξίδι διάρκειας εννέα μηνών μέχρι να έρθει στη ζωή το μωράκι σας.

Είναι υπέροχο, αλλά όχι απαραίτητα εύκολο. Βλέποντας μακροπρόθεσμα το στόχο είναι σίγουρα ένα χαρμόσυνο γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή σου.

Προετοιμάζεσαι όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, κάνεις αγορές, φτιάχνεις το παιδικό δωμάτιο και κάπου στο τρίτο τρίμηνο αποφασίζεις πως είναι ώρα να παρακολουθήσεις μαθήματα ανώδυνου τοκετού για να είσαι έτοιμη για αυτή τη στιγμή.

Έχεις ενημερωθεί, έχεις επιλέξει ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελες να γεννήσεις όμως για το θηλασμό δεν έχεις κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

diskolia sto thilasmo1

Θηλασμός: η τέχνη της αγάπης

Άλλωστε είναι φυσιολογική διαδικασία. Ή μήπως όχι; Κατά πόσο η μητέρα γνωρίζει ή είναι σε θέση ώστε να υποβοηθήσει αυτή τη λειτουργία;

Για το θηλασμό ή που θα έχεις ακούσει πως είναι παιχνιδάκι ή πως είναι βουνό.

Ο θηλασμός λοιπόν είναι μια φυσιολογική λειτουργία που είναι τέχνη, η τέχνη της αγάπης.

Όπως κάθε τέχνη, έχει τεχνική, η οποία μαθαίνεται και διδάσκεται ιδανικά πριν από τον τοκετό αλλά και μετά.

Το μωρό ξέρει από μόνο του τι κάνει, είναι στη φύση του, γι’ αυτό κι αν αμέσως μετά τον τοκετό τοποθετηθεί πάνω στο σώμα της μητέρας του, έχοντας άμεση επαφή δέρμα με δέρμα, προοδευτικά θα αναζητήσει το στήθος ώστε να θηλάσει.

diskolia sto thilasmo2

Ο πρώτος θηλασμός

Ο πρώτος αυτός θηλασμός αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή εδραίωση του θηλασμού.

Η ενημέρωση είναι καθοριστικό βήμα ώστε η μητέρα να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό, πως γίνεται η έναρξη του θηλασμού, που βασίζεται και πως ένας θηλασμός είναι αποτελεσματικός.

Ο αποχωρισμός του βρέφους από τη μητέρα είτε για λόγους ρουτίνας είτε για λόγους ιατρικής παρέμβασης (πχ. παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με προωρότητα, ίκτερος) έχει αποδειχθεί πως προκαλεί προβλήματα στην εδραίωση του θηλασμού.

Ακόμη κι αν ο αποχωρισμός είναι αναγκαίος, η μητέρα θα πρέπει να έχει στο μυαλό της πως υπάρχει plan B και έτσι να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να υποκινήσει τη διαδικασία του θηλασμού.

Θα πρέπει δηλαδή να είναι ενημερωμένη και για την περίπτωση που το σενάριο δεν εξελίσσεται ευνοϊκά κι έτσι να ξεκινήσει να αντλεί το πρωτόγαλα ώστε να εξασφαλίσει την πλέον κατάλληλη τροφή για το νεογέννητο, που είναι το μητρικό γάλα αλλά και κατ’ αυτό τον τρόπο να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Σε καμία περίπτωση το να χάσει την ψυχραιμία της και να περιμένει άπραγη το πότε το μωρό δεν χρήζει πια νοσηλείας, δεν είναι βοηθητικό ούτε και θετικό για την ψυχολογία της.

Σε καμία περίπτωση το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ικανό να κρίνει αν μια μητέρα έχει γάλα ή όχι. Ούτε και το χέρι φυσικά!!

diskolia sto thilasmo3

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης

Δηλαδή αν οποιοσδήποτε έρθει, σου πατήσει το στήθος και σου πει πως δεν έχεις γάλα δυστυχώς, γιατί απλά δεν εμφανίστηκαν πίδακες γάλακτος, απλά να ξέρεις πως δεν ισχύει!

Γι’ αυτό και επιμένω στο επίπεδο της ενημέρωσης. Της σωστής ενημέρωσης! Γιατί πρέπει η μητέρα να είναι σε θέση να αξιολογήσει την πληροφορία που δέχεται και να αναγνωρίζει τους επαγγελματίες που είναι υπέρ του θηλασμού.

Τα τελευταία χρόνια οι μητέρες ζητάνε τη συνδιαμονή με τα μωρά τους, το λεγόμενο rooming in. Και πολύ σωστά πράττουν κι οι ίδιες αλλά και τα μαιευτήρια που το εφαρμόζουν, μιας και αυτή η πρακτική προσφέρει συνεχή επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, χτίζει τη σχέση τους. Επίσης ενισχύει το δεσμό και δίνει αποδεδειγμένα άλλη αυτοπεποίθηση στις μητέρες με την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

Πρέπει να θηλάζεις με το ρολόι στο χέρι;

Τι γίνεται όμως όταν σου λένε να θηλάζεις με το ρολόι στο χέρι;

Κάθε τρείς ώρες! Δέκα λεπτά ανά στήθος!

Κάπου εκεί η σημαντικότητα του rooming in πάει περίπατο μιας και τα μωρά δεν λειτουργούν με χρονοδιακόπτη αλλά ούτε και το στήθος είναι μπουκάλι για να θέλει χρόνο να γεμίσει.

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να δίνει μια μητέρα στο μωρό της γάλα φόρμουλα ή να κάνει μικτή διατροφή (μητρικό γάλα και γάλα φόρμουλα). Ειδικά όταν όλο αυτό γίνεται συνειδητά. Δηλαδή η μητέρα γνωρίζει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, έχει ενημερωθεί σωστά και αποφασίζει πως κάποιος άλλος τρόπος σίτισης του βρέφους ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες της οικογένειας.

Στη δική μου σκέψη και επαγγελματική δεοντολογία αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

diskolia sto thilasmo4

Ο θηλασμός δεν χρειάζεται πίεση

Ο θηλασμός δε χρειάζεται πίεση, ούτε η ίδια η μητέρα να πιέζεται από μόνη της αλλά ούτε και το περιβάλλον να ασκεί πίεση στη μητέρα. Είναι άλλο να θέτεις στόχους κι άλλο να πιέζεσαι. Είναι θεμιτό και απαραίτητο η μητέρα να αποζητήσει βοήθεια τη στιγμή που τη χρειάζεται. Καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα ρόλο που ούτε κι η ίδια γνωρίζει, ιδιαίτερα αν είναι πρωτότοκη.

Αυτά που χρειάζονται είναι ενημέρωση, επιμονή, υπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό της ώστε να τα καταφέρει.

Η γνώση είναι δύναμη όπως μου αρέσει πάντα να λέω.

Μην αφήσεις να σου στερήσουν το δικαίωμα να προσφέρεις στο παιδί σου τη βέλτιστη τροφή που υπάρχει γι΄αυτό!

Παρασκευή Πολύζου
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού
www.latched.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved