Πικάντικα φαγητά και θηλασμός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Επιτρέπονται τα πικάντικα φαγητά την περίοδο του θηλασμού;
  • Είναι ασφαλή τα πικάντικα φαγητά για το μωρό;
Πικάντικα φαγητά και θηλασμός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται η νέα μητέρα την απαιτητική περίοδο του θηλασμού. Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα και κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία. Τι ισχύει όμως με τα πιο ιδιαίτερα φαγητά όπως αυτά που έχουν έντονη πικάντική γεύση;

Επιτρέπονται τα πικάντικα φαγητά την περίοδο του θηλασμού;

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση πικάντικων φαγητών δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό, ωστόσο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος, αναφέρει ο dr Dimitar Marinov βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βάρνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το The College of Family Physicians του Καναδά, έδειξε ότι η πλειοψηφία μαμάδων που θηλάζουν και οι οποίες συμμετείχαν σε αυτήν πίστευαν ότι κάτι που έφαγαν έκαναν το μωρό να είναι πιο ανήσυχο και να κλαίει περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποκλείσουν από το διαιτολόγιό τους συγκεκριμένες τροφές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν επαρκή ευρήματα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών επηρεάζει τη διάθεση των μωρών ή ακόμα και το εάν θα έχουν κολικούς ή όχι. Η μόνη εξαίρεση ήταν το αγελαδινό γάλα, καθώς ένα μικρό ποσοστό μωρών μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία.

Η ελληνικής καταγωγής Ashley Georgakopoulos, σύμβουλος θηλασμού, συμφωνεί, αναφέρει το verywellfamily.com. «Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και τον θηλασμό» δηλώνει. «Η συσχέτιση δεν είναι αιτία και η αναστάτωση σε μωρά που θηλάζουν πιθανότατα προκαλείται από κάτι άλλο άσχετο».

thilasmos kai diatrofi pliris ofigos

Σύμφωνα με την dr Georgakoloulos, οι μαμάδες συχνά πιστεύουν ότι φταίει κάτι που έφαγαν για την ανησυχία του μωρού, ωστόσο δεν χρειάζεται να αποκλείσουν από το διαιτολόγιό τους αγαπημένα τους φαγητά, ακόμα και αν αυτά είναι πικάντικα. «Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο τρώνε πικάντικα φαγητά και θηλάζουν κανονικά» αναφέρει. Μάλιστα, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών έχει και οφέλη για τα μωρά, όπως είναι η έκθεση σε νέες γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος, κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει βοηθητικά για το μωρό όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Ένα ακόμα ακόμα όφελος είναι ότι αυτή η ελαφρώς πιο έντονη γεύση που αποκτά το μητρικό γάλα μετά την κατανάλωση πικάντικων φαγητών, κάνει τα μωρά να θηλάζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε ότι όταν η θηλάζουσα μητέρα έτρωγε σκόρδο και θήλαζε αμέσως μετά, το μωρό έμενε στο στήθος για περισσότερη ώρα.

Είναι ασφαλή τα πικάντικα φαγητά για το μωρό;

Σύμφωνα με τον dr. Marinov, δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να έχει την οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στο μωρό ή να του προκαλέσει ανησυχία ή ακόμα και κολικό. Μία ανάλυση μάλιστα που δημοσιεύτηκε από το Cochrane Database of Systematic Reviews, η συσχέτιση της διατροφής της θηλάζουσας μητέρας με την εμφάνιση κολικών στο βρέφος είναι σχεδόν μηδαμινή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved