Πικάντικα φαγητά και θηλασμός: Επηρεάζουν ή όχι το μωρό;

Είναι ασφαλές να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε;

Πικάντικα φαγητά και θηλασμός: Επηρεάζουν ή όχι το μωρό;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να είχατε μειώσει την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Μετά την εγκυμοσύνη θέλατε να επιστρέψετε στην κανονική διατροφή σας αλλά θηλάζετε και δεν είστε σίγουρες ότι είναι ασφαλές για το μωρό σας ούτε αν έχει ευαισθησία στα πικάντικα.

Αν και μια μικρή ποσότητα μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα δεν θα επηρεάσει το μωρό σας. Σε πολλές κουλτούρες οι μητέρες συνηθίζουν να τρώνε πικάντικα τρόφιμα και να μην κάνουν μια δραστική αλλαγή στη διατροφή τους ενώ θηλάζουν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα μωρά τους είναι αντιδρούν με ευαισθησία στις πικάντικες τροφές. Φυσικά, πάντα μπορείτε να τα παραλείψετε επιμένοντας σε μια υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας τα τρόφιμα που τείνουν να σας κάνουν να αμφιβάλλετε.

Το μητρικό γάλα αλλάζει τη γεύση του με βάση τα τρόφιμα που τρώτε. Για παράδειγμα, εάν τρώτε τρόφιμα με βάση το σκόρδο, το γάλα μπορεί να έχει παρόμοια γεύση και να αρέσει στο μικρό σας. Το μωρό σας μπορεί να ζητάει να φάει πιο συχνά εάν αλλάξει η γεύση του γάλακτος.

Μια μελέτη που διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους ερευνητές Julie Mennella και Gary Beauchamp αποκάλυψε ότι τα θηλάζοντα μωρά των μητέρων που κατανάλωναν το σκόρδο έπιναν περισσότερο από τα μωρά που δεν είχαν εκτεθεί στο σκόρδο. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2001 έδειξε ότι τα μωρά που εκτίθενται σε γεύσεις όταν βρίσκονται στη μήτρα ή όταν θηλάζουν μπορεί να προτιμούν τις ίδιες γεύσεις όταν μεγαλώνουν.

Ωστόσο, αν αντιληφθείτε ότι το μωρό σας είναι αναστατωμένο ή ευερέθιστο ή αν αισθάνεστε καούρα τότε δοκιμάστε να μια πιο ήπια διατροφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Δώστε στο μωρό λίγο περισσότερο χρόνο να το δεχτεί.

Πώς να καταλάβετε εάν το μωρό σας είναι ευαίσθητο στα πικάντικα τρόφιμα;

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν το μωρό σας είναι ευαίσθητο στα πικάντικα τρόφιμα όταν θηλάζει παρατηρώντας την αντίδρασή του.

Το μωρό μπορεί:

  • Να κουνιέται έντονα μετά τη σίτιση
  • Να κοιμάται λίγο
  • Να κλαίει για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Να δείχνει ότι νιώθει άβολα
  • Να ξυπνά απότομα

Άλλα συμπτώματα είναι:

  • Συριγμός
  • Δερματική αντίδραση
  • Βλέννα ή πράσινα κόπρανα

Ωστόσο, αυτά τα σημάδια μπορεί να μην σημαίνουν απαραίτητα αντίδραση στα πικάντικα τρόφιμα, καθώς θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη αλλεργίας σε ορισμένα άλλα τρόφιμα όπως το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή ή το καλαμπόκι που συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σας.

Αν φάγατε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε και παρατηρείτε τέτοια συμπτώματα, αποφύγετε να τα ξαναφάτε για μια εβδομάδα και επανεισαγάγετε τα αργότερα για να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του μωρού.

Αν χρειαστεί, προγραμματίστε μια συνάντηση με το γιατρό σας για βοήθεια.

Πηγή: MomJunction

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved