Tips για μαμάδες: Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί

  • Τι να κάνετε για να μη ξεραθεί το ψωμί.
  • Πώς να αξιοποιήσετε το ξερό ψωμί.
Tips για μαμάδες: Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί

Το ψωμί που αγοράζετε φρέσκο και ζεστό τη μια μέρα, είναι άγευστο και ξερό την επομένη.

Πώς λοιπόν μπορείτε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες φρέσκο;

Μια καλή λύση για να τρώτε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα είναι η εξής:

  • Προτιμάτε το ψωμί αυτό που είναι φτιαγμένο με προζύμι γιατί διατηρείται φρέσκο για περισσότερο χρόνο ( περίπου 5 ημέρες) καθώς τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το προζύμι λειτουργούν ως φυσικό συντηρητικό.
  • Μια άλλη λύση είναι να το βάζετε στην κατάψυξη μέσα σε πλαστική σακούλα και να το αποψύχετε την ημέρα που θέλετε να το καταναλώσετε.
ksero psomi

Χρήσιμα tips

  • Aποφύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστική σακούλα αποθήκευσης καθώς το ψωμί χαλάει πιο γρήγορα. Αντίθετα προτιμήστε χάρτινη ή πάνινη τσάντα αποθηκεύοντας μόνο το ψωμί. Αφήστε την σε θερμοκρασία, μακριά από καλοριφέρ ή άλλες εστίες θερμότητας.
  • Μπορείτε να ζεστάνετε το ψωμί στο φούρνο, τυλίγοντάς το σε αντικολλητικό χαρτί και σε θερμοκρασία στους 150 C. Για τραγανή κρούστα, βγάλτε το χαρτί και ψήστε για μερικά λεπτά ακόμα ( προσοχή μη ξεραθεί πολύ).

Τι να κάνετε το ψωμί που ξεράθηκε

Αν το ψωμί ξεράθηκε, μην το πετάξετε. Από τις πιο διαδομένες χρήσεις είναι να το μουλιάσετε και να ζυμώσετε αφράτα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.
Μια ακόμα εναλλακτική είναι να κόψετε το ψωμί σε μικρά κομματάκια φτιάχνοντας σπιτικά κρουτόν. Η συνταγή είναι πολύ απλή: Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και απλώνετε τα κυβάκια ψωμιού. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ψήνετε για 8-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

psomi

Συνταγή για ψωμί με προζύμι

Υλικά

130 γρ. νερό
1/4 κ.γ. μαγιά ξηρή
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το ψωμί

500 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για τον πάγκο
300 γρ. νερό
200 γρ. προζύμι, biga, που ετοιμάσαμε
10 γρ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαζάκι. Υπολογίζουμε ότι ο όγκος του θα τριπλασιαστεί, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κενό μέσα στο βάζο αφού το βάλουμε.
Αφήνουμε το βάζο με το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ.

Για το ψωμί

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, το γρήγορο προζύμι που προετοιμάσαμε από την προηγούμενη μέρα, το αλάτι, και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα λείο, ελαφρώς κολλώδες ζυμάρι, το οποίο θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Δείτε την πλήρη εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved