Tips για μαμάδες: Το μυστικό για αφράτη μαρέγκα είναι αυτό

  • Πώς θα γίνει αφράτη η μαρέγκα σας.
  • Ποιο είναι το μυστικό για μια αφράτη και μαρέγκα
Tips για μαμάδες: Το μυστικό για αφράτη μαρέγκα είναι αυτό

Η μαρέγκα είναι βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της μαγειρικής. Χρησιμοποιείται τόσο ωμή, όσο και σε ψητή μορφή, αναλόγως το γλύκισμα και την επιθυμητή υφή του: στην ωμή του μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κέικ και ταρτών (τούρτα βανίλια, λεμονόπιτα), ενώ οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα κεράσματος σε γάμους. Από διατροφικής σκοπιάς, η μαρέγκα θεωρείται ένα από τα «υγιεινότερα» γλυκά, καθώς δεν περιέχει λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

maregga1

φώτο: pexels.com / Geraud pfeiffer

Αφράτη μαρέγκα

Για να γίνει αφράτη η μαρέγκα σας προσθέστε στα ασπράδια των αυγών, πριν τα χτυπήσετε, μία πρέζα ζάχαρη ή αλάτι και χτυπήστε τα στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Προσέξτε, επίσης το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πεντακάθαρο και να μην έχει ίχνος κρόκου ή λίπους, γιατί αυτό μπορεί να εμποδίσει τη μαρέγκα να φουσκώσει.
Για να διαπιστώσετε ότι η μαρέγκα είναι καλά φουσκωμένη, σηκώστε με ένα πιρούνι μια μικρή ποσότητα. Αν σχηματιστούν μικρές «κορυφές», τότε είναι σφιχτή και καλά χτυπημένη.

maregga2

φώτο: pexels.com / Katerina Holmes

Τύποι μαρέγκας

Αν και υπάρχουν αρκετές συνταγές μαρέγκας, η σύγχρονη ζαχαροπλαστική αποδέχεται, όπως διαβάζουμε στη el.wikipedia.org, τους εξής τρεις τύπους:

  • Γαλλική μαρέγκα, η δημοφιλέστερη εκδοχή, κατά την οποία χτυπάμε δυνατά ασπράδια με ζάχαρη άχνη, έως ότου το μείγμα «σφίξει».
  • Ελβετική μαρέγκα, κατά την οποία χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μπαιν-μαρί, κατόπιν αποσύρουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει. Η συνταγή αυτή αποδίδει ένα πιο σφιχτό μείγμα, περισσότερο κατάλληλο για ψήσιμο.
  • Ιταλική μαρέγκα, κατά την οποία χτυπάμε ασπράδια με σιρόπι αντί ζάχαρης, έως ότου το μείγμα σφίξει. Η παραλλαγή αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι το αποτέλεσμα είναι πιο σταθερό και δεν θα «ξεφουσκώσει» εύκολα, τόσο στο ψήσιμο όσο και στη διακόσμηση. Επιπλέον, λόγω της θερμοκρασίας του σιροπιού, η όποια πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλλας και άλλων βακτηριδίων εκμηδενίζεται, καθιστώντας τη ως πλέον ασφαλή στη χρήση.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved