Σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και συναισθηματική σύνδεση

Η θετική σεξουαλικότητα στην ερωτική σχέση του ζευγαριού.

Μαρίνα Μόσχα
Σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και συναισθηματική σύνδεση
Bigstock

Η ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι ένας από τους τρεις παράγοντες που κρατούν το ζευγάρι σε μία αρμονική σχέση, οι άλλοι δύο είναι η επικοινωνία και η ψυχική επαφή που κατακτάται στο πέρασμα του χρόνου. Πολλές φορές όμως το ζευγάρι συναντά προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή, οργανικής ή ψυχολογικής αιτιολογίας ή συνδυασμό και των δύο. Πέρα όμως από την σεξουαλική λειτουργικότητα, έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια ο όρος «θετική σεξουαλικότητα», η οποία δίνει άλλη διάσταση στο well-being, στη ποιότητα ζωής του ζευγαριού.

Η θετική σεξουαλικότητα σε μια σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη συναίνεση, την επικοινωνία και την κατανόηση των ορίων. Δεν εμπλουτίζει μόνο τον συναισθηματικό και σωματικό δεσμό στα μέλη της σχέσης αλλά προάγει επίσης τη συνολική ευημερία της.

Πώς το ζευγάρι μπορεί να ενισχύσει την θετική σεξουαλικότητα

gonimotita-zeugari-krevati.jpg

Ας δούμε κάποιους τρόπους για το πώς το ζευγάρι μπορεί να ενισχύσει την θετική σεξουαλικότητα:

  1. Αμοιβαίος σεβασμός: Ο σεβασμός είναι απαραίτητος σε όλων των ειδών τις σχέσεις, πόσο μάλλον στη σχέση του ζευγαριού και στο γάμο. Ξεκινάμε πρώτα από τον αυτοσεβασμό, εφόσον «δεν μπορώ να σεβαστώ εσένα, αν δεν μάθω να σέβομαι πρώτα εμένα» για να έχουμε μία υγιή σχέση. Εκτιμήστε λοιπόν τα όρια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, προσπαθώντας να αποφύγετε πράξεις ή λόγια που πιθανά θα υποτιμήσουν το σύντροφο αλλά και εσάς ως οντότητα. Και μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για όρια, τα όρια δεν τα βάζουμε στον άλλον αλλά στον εαυτό μας τον ίδιο, δηλώνοντας το «που σταματώ εγώ και που ξεκινάς εσύ».
  2. Εμπιστοσύνη: Η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και η ανοιχτή επικοινωνία ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Αποφύγετε τα μυστικά ή τα ψέματα καθώς μπορεί να διαβρώσουν τα θεμέλια της σχέσης σας.
  3. Επικοινωνία: Πόσο πρόσφορη μπορεί να είναι η συζήτηση γύρω από τις επιθυμίες, τα όρια, τους φόβους αλλά και τις ανασφάλειες, γύρω από το σεξ. Μιλήστε μεταξύ σας, ανοίξτε τα χαρτιά σας και μοιραστείτε όλα εκείνα που θα σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά και να συμμετέχετε και οι δύο πιο ενεργά στην ερωτική σας ζωή απολαμβάνοντάς την. Επιπλέον, ως προς την αποφυγή υποθέσεων και άκυρων συμπερασμάτων, επαναλάβετε ο ένας στον άλλον αυτό που «νομίζετε ότι ακούτε» για να είστε σίγουροι ότι έχετε καταλάβει σωστά και δεν έχετε παρερμηνεύσει αυτό που σας λέει ο/η σύντροφος ή ότι έχει καταλάβει τι ακριβώς έχετε πει εσείς. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να νιώσετε και οι δύο ασφάλεια αλλά και να μειωθεί πιθανή ντροπή, ταμπού, προκαταλήψεις, κλπ, δημιουργώντας μία πιο άνετη και ασφαλή ατμόσφαιρα ανάμεσά σας.
  4. Συγκατάθεση: Η συναίνεση είναι μια αμοιβαία συμφωνία χωρίς καμία μορφή πίεσης, χειραγώγησης ή μέθης. Στη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης η οποία εξελίσσεται, ο καθένας μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή. Και οι δύο σύντροφοι έχουν το δικαίωμα να πουν όχι και να θέσουν όρια στην ερωτική επαφή.
  5. Πρώτα η ασφάλεια: Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο στο σεξ, πχ. μία στάση, ένα ερωτικό βοήθημα, κλπ., βεβαιωθείτε ότι και τα δύο μέρη κατανοούν τυχόν πιθανούς κινδύνους, ότι φυσικά συναινούν και όχι απλά συμφωνούν λόγω πίεσης, απειλής ή φόβου. Επίσης, χρησιμοποιήστε προστασία για να αποφύγετε μία πιθανή εγκυμοσύνη ή/και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (εάν δεν είστε μονογαμικοί).
  6. Εξερευνήστε και πειραματιστείτε: Η θετική σεξουαλικότητα περιλαμβάνει την αμοιβαία εξερεύνηση, την πλούσια φαντασίωση και τον πειραματισμό όπου είναι τρόποι να ενισχυθεί η οικειότητα στο ζευγάρι. Να είστε ανοιχτοί να δοκιμάσετε νέα πράγματα, αλλά πάντα με προτεραιότητα στη συγκατάθεση, την ασφάλεια και τα όρια.
  7. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Ο παραπάνω πειραματισμός βέβαια σχετίζεται άμεσα με το πόσο καλά γνωρίζετε το δικό σας σώμα και του/της συντρόφου. Μάθετε λοιπόν το σώμα του άλλου και τι του αρέσει, τι είναι αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αφεθείτε στα προκαταρκτικά αλλά και σε μία αγκαλιά μετά το σεξ που θα σας φέρει πιο κοντά συναισθηματικά. Άλλωστε με την αγκαλιά εκκρίνεται και η ορμόνη της αγκαλιάς όπως λέγεται χαριτολογώντας, η ωκυτοκίνη. Μάθετε πως μπορείτε να διατηρήσετε την σεξουαλική υγεία αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεστε με εξετάσεις κάθε χρόνο, όπως άλλωστε χρειάζεται να κάνουμε για τν υγεία μας γενικότερα.
  8. Συναισθηματική σύνδεση: Η σεξουαλική οικειότητα δεν αφορά μόνο τη σωματική ικανοποίηση αλλά και τη συναισθηματική σύνδεση. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, εμπλακείτε σε μη σεξουαλικά αγγίγματα και δημιουργήστε συναισθηματική οικειότητα. Ακούω από πολλά ζευγάρια να λένε ότι αποφεύγουν τα αγγίγματα εκτός σεξ επειδή αν αγγίξουν και χαϊδέψουν τον άλλον σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σεξουαλικά. Όχι, τα χάδια δεν δίνουν απαραίτητα το σήμα για σεξουαλική συνεύρεση και καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε αυτό μεταξύ σας, ώστε να νιώθετε άνετα να εκφραστείτε.
  9. Θετικότητα και αποδοχή σώματος: Πόσο σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας, να κατανοήσετε τις επιθυμίες και τα όριά σας. Η σωματική αποδοχή και η αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό βοηθούν στο να νιώθουμε πιο άνετα στις συνευρέσεις αλλά και να μοιραζόμαστε με τον άλλον. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και την κριτική ο ένας προς το σώμα του άλλου. Αντιθέτως, προσπαθήστε να δείτε τι είναι αυτό που σας ελκύει στον άλλον και κάντε του κομπλιμέντα, ώστε να νιώσετε και οι δύο επιθυμητοί. Βέβαια, αν ο/η σύντροφος παραμελεί την εμφάνιση, δεν πλένεται συχνά και γενικότερα δεν φροντίζει τον εαυτό του, μία κουβεντούλα με ενδιαφέρον για το τι του συμβαίνει αλλά και το πώς νιώθετε εσείς δίπλα του είναι πάντα χρήσιμη. Κάποιες φορές μπορεί να κρύβονται από πίσω καταθλιπτικόμορφα συναισθήματα και συμπτωματολογία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
  10. Μεταγενέστερη φροντίδα-afterplay: Ιδιαίτερα σημαντικό μετά από έντονες συναισθηματικές ή σωματικές περιπτύξεις. Ανταλλάξτε αγκαλιές, έναν καλό λόγο, ένα κομπλιμέντο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή φροντίδας.
  11. Σύννεφα στη σχέση και στο σεξ: Εάν προκύψουν προβλήματα ή συγκρούσεις, αντιμετωπίστε τα αμέσως. Το ίδιο και με πιθανά σεξουαλικά προβλήματα, όπου η έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν τα αφήνει να γίνουν χρόνια και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο το άγχος επίδοσης και η σεξουαλική αποφυγή. Αναζητήστε την καθοδήγηση ειδικού σε θέματα ζεύγους και σεξουαλικών δυσλειτουργιών εάν δεν είναι κάτι που θα περάσει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η ενσωμάτωση της θετικής σεξουαλικότητας σε μια σχέση απαιτεί προσπάθεια, υπομονή και κατανόηση και από τους δύο συντρόφους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σχέση είναι μοναδική και ότι αυτό που λειτουργεί σε ένα ζευγάρι μπορεί να μην λειτουργεί σε ένα άλλο. Ο κύριος στόχος πρέπει πάντα να είναι η αμοιβαία ικανοποίηση, η ευημερία και ο σεβασμός.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved