Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον σύντροφό σας για να βελτιώσετε τη σχέση σας

Διερευνητικές ερωτήσεις που μπορείτε να απαντήσετε μαζί με το σύντροφό σας,

Μαρίνα Μόσχα
Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον σύντροφό σας για να βελτιώσετε τη σχέση σας
Bigstock

Σε κάθε γάμο υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν οι ωραίες αλλά και οι δύσκολες στιγμές. Αν στο δικό σας γάμο νιώθετε ότι οι κακές στιγμές είναι περισσότερες από τις καλές, πιθανά είναι σημάδι προβλημάτων. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι κανένας γάμος δεν είναι τέλειος, καθώς το κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Η συμβουλευτική σε θέματα γάμου μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα, να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να βελτιώσουν τη δυναμική της σχέσης και την επικοινωνία. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί μέσα από έρευνες ότι κατά μέσον όρο, τα ζευγάρια περιμένουν 2,68 χρόνια μετά την εμφάνιση προβλημάτων πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, όπου στόχος είναι σε γενικές γραμμές η αύξηση της ικανοποίησης από τη σχέση και η αποφυγή ενός διαζυγίου, εφόσον βέβαια και οι δύο σύντροφοι θέλουν να συνεχίσουν τον κοινό τους βίο.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις που μπορείτε να απαντήσετε μαζί με το σύντροφό σας, ώστε να δείτε τις κοινές πηγές σύγκρουσης και να ανακαλύψετε ίσως κάποιες πιο αποτελεσματικές στρατηγικές ως προς την επίλυση προβλημάτων στη σχέση σας.

Το να κάνετε ερωτήσεις στον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την υγεία του γάμου σας. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στη συμβουλευτική γάμου, όπου οι σύντροφοι καλούνται να απαντήσουν προσεκτικά σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση τους και πώς την βλέπουν. Πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση, είναι απαραίτητο να εστιάσετε στα θετικά χαρακτηριστικά και όχι στην κριτική, στις ενοχές ή στη ντροπή. Είναι επίσης σημαντικό, ότι ο καθένας σας θα φύγει από τη συνομιλία νιώθοντας θετικά ως προς τους εποικοδομητικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιώσει τη σχέση και με σαφή κατανόηση του τι χρειάζεται ο άλλος χωρίς να αισθάνεται προσωπική επίθεση.

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας και πώς σχετίζεται με την ποιότητα του γάμου σας:

zeygari-3.jpg
  1. Τι σε κάνει να νιώθεις περισσότερο συνδεδεμένος στη σχέση μας; Βοηθά να αναδείξετε τα συναισθήματα που έχετε ο ένας για τον άλλον. Δεν αισθάνονται όλοι άνετα ή δεν έχουν την εμπειρία να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Να είστε υπομονετικοί με τον σύντροφό σας και να τον αφήσετε να εκφραστεί με τρόπο που του ταιριάζει.
  2. Τι σου αρέσει περισσότερο να κάνουμε μαζί; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα καλά της σχέσης σας. Σκεφτείτε τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες που σας έφεραν κοντά.
  3. Υπάρχουν πράγματα που κάναμε παλιά και θα μπορούσαμε να κάνουμε και πάλι; Η ζωή είναι απασχολημένη. Είτε πρόκειται για αλλαγή καριέρας, για απόκτηση παιδιών ή για μετακόμιση σε μια νέα πόλη, είναι εύκολο να βάλουμε τα πράγματα που απολαμβάνουμε στο πίσω μέρος. Σκεφτείτε κοινές δραστηριότητες, χόμπι και ενδιαφέροντα από το παρελθόν. Ίσως είναι καλή ιδέα να τα εξερευνήσετε ξανά.
  4. Τι χαίρεσαι περισσότερο στη κοινή μας ζωή; Το να ερωτευτείτε και να δεσμευτείτε ο ένας με τον άλλο σήμαινε ότι ήσασταν ευτυχισμένοι μαζί στο παρελθόν. Προσδιορίστε πράγματα που κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας που δημιουργούν χαρά στην κοινή σας ζωή.
  5. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα προβλήματά μας; Είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς την επίλυση συγκρούσεων χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι τα προβλήματα. Πρώτα λοιπόν χρειάζεται να προσδιορίσετε τα θέματα αυτά που σας φέρνουν συχνά σε πιο συγκρουσιακές συμπεριφορές και μετά να συμφωνήσετε και να δεσμευτείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτά τα προβλήματα όταν προκύψουν και πάλι.
  6. Τι σε απασχολεί σε εμάς; Μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσετε τις ανησυχίες του συντρόφου σας, αλλά αυτή η ερώτηση επιτρέπει επίσης να καταλάβετε από πού προέρχονται αυτές οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί. Θεωρείται ικανότητα το να ακούς για να καταλαβαίνεις αντί να απαντάς ή να αντιδράς για την αντίδραση. Το να μπορείς να κατανοήσεις την οπτική του συντρόφου σου χωρίς να νιώθεις ότι πρέπει να υπερασπιστείς τη δική σου είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης χωρίς δράματα.
  7. Πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε αυτά τα πράγματα; Ανακαλύψτε ιδέες και στρατηγικές για να βρείτε μια λύση στα βασικά σας ζητήματα. Κάνοντας αυτό μαζί μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε ως ομάδα και όχι ως άτομα που παλεύουν για αυτό που χρειάζονται και θέλουν στο γάμο.
  8. Πόσο άνετα νοιώθεις μαζί μου και τι θα βοηθούσε σε αυτό; Το να ενεργείτε και να συμπεριφέρεστε αυθεντικά είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για έναν υγιή γάμο. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας νιώθετε ότι πρέπει να καταπίνετε διαρκώς αυτό που θέλετε να πείτε, αν σκέφτεστε για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τη σκέψη σας, θα είναι δύσκολο να μιλήσετε για διάφορα θέματα με ουσιαστικό τρόπο.
  9. Πόσο με εμπιστεύεσαι και τι θα βοηθούσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σου; Μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι σχέση χωρίς οικειότητα ή ειλικρίνεια. Εάν δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον, θα έχετε την τάση να αμφιβάλλετε ο ένας για τον άλλον, κάτι που εύκολα θα δημιουργήσει προβλήματα.
  10. Πόσο αποτελεσματικά πιστεύεις ότι επικοινωνούμε; Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε σχέση, ειδικά σε έναν γάμο. Τα ζευγάρια που «δουλεύουν» την επικοινωνία τους – δηλαδή λειτουργούν ενδοσκοπικά και εντοπίζουν τα προβλήματά τους, δημιουργούν ασφάλεια μεταξύ τους για να μπορούν να συζητούν ανοιχτά χωρίς να επικρίνουν ή να πληγώνουν ο ένας τον άλλον ενώ παράλληλα «δουλεύουν» και τους στόχους τους ως προς την βελτίωση της σχέσης και την συνεργασία τους ως ομάδα. Δεν προσπαθεί δηλαδή ο ένας να αλλάξει τον άλλον αλλά να συνεργαστεί με τον άλλον.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved