Πρέπει οι γονείς να εφαρμόζουν κανόνες πειθαρχίας στα παιδιά, κι αν ναι, σε ποια ηλικία;

Είναι αποτελεσματική η πειθαρχία στα παιδιά; 

Πρέπει οι γονείς να εφαρμόζουν κανόνες πειθαρχίας στα παιδιά, κι αν ναι, σε ποια ηλικία;
Πειθαρχία ουσιαστικά σημαίνει διδασκαλία και μάθηση. Bigstock

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν γονείς μικρών παιδιών είναι σε ποια ηλικία θα πρέπει να εφαρμόζουν πειθαρχία.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής: ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε. Πειθαρχία στο κάτω κάτω, ουσιαστικά σημαίνει διδασκαλία και μάθηση. Οπότε, από την πρώτη μέρα που γεννιέται το μωρό σας, ήδη το πειθαρχείτε. Εσείς, ως γονιός, είστε ο σπουδαιότερος δάσκαλος που θα έχει ποτέ το παιδί σας.

Η επιρροή των γονιών στη ζωή του παιδιού

Είστε, και θα συνεχίσετε να είστε, η μεγαλύτερη επιρροή πάνω στη ζωή του και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα δύσκολο έργο, αλλά σας δίνει την ευκαιρία να συμβάλετε στην ανάπτυξη ενός ευτυχισμένου ανθρώπου γεμάτου καλοσύνη, ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και σεβασμό.

Και το έργο αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται αρχικά. Πρέπει να κάνετε μόνο τρία πράγματα, να σέβεστε, να κατανοείτε και να καθοδηγείτε. Να σέβεστε, να κατανοείτε τα συναισθήματα και την άποψη του παιδιού σας, καθώς και τις δυνατότητές του, και να το καθοδηγείτε με ήπιο τρόπο να λειτουργεί και να γίνεται καλύτερο παιδί. Όταν το σκεφτείτε έτσι, είναι στην ουσία αρκετό απλό.

oria-sta-paidia.jpg

Πειθαρχία: μια συνειδητή επιλογή

Η πειθαρχία πρέπει να είναι στην πράξη μια συνειδητή επιλογή. Πολλοί γονείς πειθαρχούν τα παιδιά τους επειδή υποτίθεται πως αυτό πρέπει να κάνουν, και δίνουν υπερβολική σημασία στις απόψεις και στα σχόλια άλλων ανθρώπων, ακόμα και αγνώστων που απλώς βρίσκονται κοντά.

Αλλά ως παιδαγωγός του παιδιού σας, μόνο εσείς θα πρέπει να αποφασίζετε πότε και πώς θα το πειθαρχήσετε. Η ιδέα ότι πρέπει να είστε καλός παιδαγωγός είναι πολύ σημαντική. Εσείς, είστε το καλύτερο πρότυπο και με τη μεγαλύτερη επιρροή, που θα μπορούσε να έχει το παιδί σας.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα βοηθούν να είμαστε καλοί δάσκαλοι και να πειθαρχούμε δίκαια και αποτελεσματικά τα παιδιά μας:

  • Ηρεμία
  • Ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Ισχυρή σύνδεση με το παιδί
  • Επίγνωση και έλεγχος συναισθημάτων
  • Σαφής εξήγηση και καλό παράδειγμα

Απόσπασμα από το βιβλίο της ψυχολόγου Sarah Ockwell – Smith « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved