Τρεις φράσεις για να έχετε καλύτερη επικοινωνία με το παιδί σας

Τις περισσότερες φορές το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά που θέλει αφοσίωση και μεγάλη προσπάθεια.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Τρεις φράσεις για να έχετε καλύτερη επικοινωνία με το παιδί σας

Τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους εκείνους που δουλεύουμε πολλές ώρες, που θέλουμε να είμαστε δίπλα στο παιδί μας, που θέλουμε να είμαστε υπολογίσιμη δύναμη.

Εκεί κάπου χάνεται η όμορφη και ομαλή επικοινωνία με το παιδί μας και ξεκινάει ένα παιχνίδι δύναμης και επιβολής που ικανοποιεί μια δική μας προσωπική ανάγκη ναρκισσιστικής ικανοποίησης.

Ωστόσο το παιδί μας δεν ήρθε στον κόσμο αυτό για να υιοθετήσει κάποιο τέτοιο ρόλο, ούτε και είναι ένα κατώτερο ή ανώτερο από ένα ον. Είναι ένας άνθρωπος δίπλα μας, στη ζωή μας, που οφείλουμε να τον φροντίζουμε και να τον διδάξουμε να ζει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί.

Αντί να παίζετε ένα παιχνίδι επιβολής που ποτέ δεν θα παίξετε στον εργασιακό σας χώρο για παράδειγμα ή επειδή έτσι έχετε μάθει απο τη δουλειά σας, κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε τι κάνετε. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να ακούει και όχι να υπακούει. Με ποιο τρόπο;

Μειώνουμε δραστικά τις φράσεις με "Μη" και "Δεν"

Υιοθετούμε την θετική επικοινωνία λέγοντας τι θα θέλαμε να γίνει, τι θα θέλαμε να κάνει το παιδί μας. Μια διαφορετική επιλογή λέξεων μπορεί να κάνει θαύματα! Αντί να πείτε: "Μην είσαι κακό παιδάκι", πείτε: "να είσαι όσο πιο συνεργάσιμος μπορείς σήμερα στον παιδότοπο".

Ξεκινήστε θετικά

Αντί να επικεντρωθείτε σε "λάθη" του παρελθόντος και να βάλετε κάποια ταμπέλα στο παιδί σας, καλύτερα ξεκινήστε θετικά και μιλήστε από την δική σας οπτική χρησιμοποιώντας περισσότερες φράσεις που ξεκινούν με "Νιώθω....", "Αισθάνομαι..", "Φοβάμαι όταν....". Για παράδειγμα: "Φοβάμαι όταν τρέχεις στη κατηφόρα" αντί για "Έτσι έτρεχες και την άλλη φορά κι έφαγες τα μούτρα σου! Τι κατάλαβες;". Πόσο αποθαρρυντικό σχόλιο...

Να έχετε πάντα βλεμματική επαφή και να μην βρίσκεστε (ψυχολογικά) σε θέση Δικαστή

Οι γονείς συχνά από καλή πρόθεση και ανησυχίες, ηθικολογούμε και κριτικάρουμε σαν να βρισκόμαστε στη δικαστική αίθουσα. Δεν χρειάζεται όλο αυτό και επιπλέον κουράζει πολύ το παιδί μας. Λίγα λόγια και ξεκάθαρα θα περάσουν το μήνυμά σας. Οχι διαταγές ωστόσο, αλλά περισσότερο προτροπές. "Μη μιλάς όταν μιλάω"=> Διαταγή που υποβιβάζει το παιδί, "περίμενε να ολοκληρώσω"=> εναλλακτική συμπεριφορά.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved