Κατάθλιψη παθαίνουν και οι άνδρες!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνδρες.

Κατάθλιψη παθαίνουν και οι άνδρες!

Καθόλου μικρός αριθμός αν σκεφτούμε πως οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν τα πρωτεία στη συγκεκριμένη διαταραχή. Αν σκεφτούμε επίσης την ανδρική αποφυγή στην αναγνώριση ψυχολογικών συμπτωμάτων σε συνδυασμό και με την ανδρική άρνηση στην επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, τότε τα ποσοστά εμφάνισης της ανδρικής κατάθλιψης αυξάνονται κατά πολύ.

n MAN HEARTBROKEN 628x314

Αν λοιπόν ο σύντροφός σας εμφανίζει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, ίσως χρειάζεται να τα δείτε πιο σοβαρά και να κινητοποιηθείτε, καθώς μπορεί να μην είναι "παραξενιές" του απλά.

Κόπωση: Η κούραση είναι ένα σύμπτωμα που δηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Αν νιώθει κουρασμένος χωρίς λόγο και δεν υπάρχει επίσης και κάποιο πρόβλημα υγείας, πχ. χαμηλός σίδηρος, τότε το πιο πιθανό είναι πως είναι καταθλιπτικό σύμπτωμα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, οι άνδρες στα πρώτα στάδια της κατάθλιψης διαμαρτύρονται πολύ πιο συχνά από τις γυναίκες για συμπτώματα κούρασης.
Προβλήματα ύπνου: Αν έχει χάσει τον ύπνο του ή αντίθετα κοιμάται πάρα πολύ, πιθανά να πρόκειται για κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.
Προβλήματα υγείας: όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια και/ή πονοκέφαλοι και πόνος στο στομάχι, πόνος στην πλάτη και γενικότερα μία μεγάλη γκάμα σωματικών εκδηλώσεων παρουσιάζονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
Εκνευρισμός: Εκνευρίζεται εύκολα και περισσότερο από ότι στο παρελθόν; Δεν σημαίνει πως όποιος έχει κατάθλιψη πρέπει να φαίνεται πεσμένος ή μελαγχολικός. Αρκετά συχνά, οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν σημάδια οξυθυμίας, δηλαδή εκνευρίζονται εύκολα καθώς στο μυαλό τους κυριαρχούν αρνητικές σκέψεις που μπερδεύονται με έντονο άγχος και πολλές φορές και με δυσκολία διαχείρισής του.

53a095e45d3f1 depressedde


Δυσκολία στη συγκέντρωση: Αν νιώθει πως δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να καταλάβει τι του ζητάει το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή του, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς διαβάζει ή δεν μπορεί να οργανώσει εργασίες που άλλοτε κατάφερνε να διευθετήσει... Η ψυχοκινητική καθυστέρηση μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να επεξεργάζεται πληροφορίες, αλλοιώνοντας τη συγκέντρωση στην δουλειά του ή άλλες εργασίες.
Θυμός ή εχθρότητα: Μερικοί άνδρες εκδηλώνουν κατάθλιψη με το να είναι εχθρικοί, θυμωμένοι ή επιθετικοί. Ένας άνδρας που συνειδητοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά, μπορεί να μπει στη παγίδα για να το εξισορροπήσει να προσπαθεί να αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ισχυρός και ικανός. Αποτέλεσμα είναι όμως να θυμώνει ακόμα περισσότερο, καθώς η ενέργεια που καταναλώνει είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα του έπαιρνε αν δεχόταν ότι υπάρχει πρόβλημα και να αναζητήσει τη λύση του.
Στρες: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν το άγχος στα συμπτώματα κατάθλιψης. Δεν σημαίνει ότι έχουν περισσότερο άγχος, αλλά είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό να το αναφέρουν, ένας άνδρα παραδείγματος χάριν, μπορεί να είναι αγχωμένος με τη δουλειά του ή με τα οικονομικά.

depressed man1 3265726b


Κατάχρηση ουσιών: Η κατάχρηση ουσιών συχνά συνοδεύει την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι αλκοολικοί άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ, δεν έχουν δηλαδή πρόβλημα με το ποτό.

120323014954 sad depressed man living alone horizontal large gallery


Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η κατάθλιψη είναι μια κοινή αιτία για την απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι άνδρες έχουν την τάση να μην αναφέρουν, καθώς νιώθουν πως πλήγεται ο ανδρισμός τους και δεν τους είναι καθόλου εύκολο να μιλήσουν γι αυτό. Τα προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης επίσης μπορεί να προέλθουν από την κατάθλιψη και να την κάνουν ακόμα χειρότερη.
Αναποφασιστικότητα: Είναι γεγονός πως η αναποφασιστικότητα δεν είναι πάντα καταθλιπτικό σύμπτωμα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις. Θα το λάβουμε όμως ως καταθλιπτικό σύμπτωμα αν δούμε έναν άνδρα που πριν ήταν ικανός να αποφασίσει και να επιλέξει, τώρα να δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων.
Αυτοκτονικές σκέψεις: Αν και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μία αυτοκτονική συμπεριφορά, οι άνδρες έχουν περισσότερες από 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Ένας από τους λόγους που η ανδρική απόπειρα είναι πιο "αποδοτική" είναι ότι οι άνδρες συνήθως επιλέγουν μεθόδους με πιο σίγουρο θανατηφόρο αποτέλεσμα.


Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved