Τι να περιμένεις μετά τη γέννα: Πότε θ' αρχίσεις να νιώθεις ξανά ο εαυτός σου
Γιατί είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Αν είσαι νέα μαμά με μωρό μόλις μερικών μηνών, κουρασμένη και άυπνη, ίσως αναρωτιέσαι: «Πότε θα ξαναγίνω ο εαυτός μου»; Δυστυχώς, η απάντηση είναι: «εξαρτάται». Κι αυτό γιατί η κάθε μαμά θέλει τον χρόνο της κι αυτός ποικίλει.
Στην πραγματικότητα, το να γίνεσαι μητέρα για πρώτη φορά είναι σοκ για τον οργανισμό - και αυτό είναι απολύτως εντάξει.
Πέντε αρνητικά συναισθήματα που βιώνει η νέα μαμά
Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί
Ανεξάρτητα από το πώς ήταν η εγκυμοσύνη και ο τοκετός σου, το σώμα σου βίωσε μια τεράστια αλλαγή. Ανέπτυξες έναν μικρό οργανισμό μέσα σου και έπειτα τον έφερες στον κόσμο - αυτό από μόνο του είναι άθλος! Άρα δεν προκαλεί έκπληξη που η ανάρρωση δεν γίνεται σε μία μέρα.
Πρακτικά, η αποκατάσταση από φυσιολογικό τοκετό διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος των ραγισμάτων, ενώ για καισαρική τομή χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με τη Dr. Danielle Panelli, γυναικολόγο στο Stanford Medicine.
Ακόμη και τότε όμως, το σώμα δεν έχει επανέλθει πλήρως. Οι ουλές, ο πόνος, οι ορμονικές αλλαγές – όλα θέλουν χρόνο. Η Dr. Panelli προτείνει συνεργασία με φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους για καλύτερη αποκατάσταση. Επιπλέον, η ανάρρωση μετά από έναν τοκετό δεν είναι ίδια με π.χ. μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας - γιατί τώρα έχεις και ένα μωρό να φροντίσεις. Το σώμα αναρρώνει ενώ εσύ είσαι ήδη σε "λειτουργία φροντίδας", και αυτό κάνει την ανάρρωση ακόμα πιο δύσκολη.
Η ίδια προσθέτει πως «μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό, πολλές βιοδείκτες δείχνουν ότι η γυναίκα δεν έχει επανέλθει πλήρως». Το βασικό μήνυμά της: δώσε στον εαυτό σου χρόνο και να είσαι καλή μαζί του.

Πώς θα προσαρμοστούμε ψυχολογικά στη ζωή με ένα νεογέννητο;
Η ψυχική προσαρμογή στη μητρότητα μπορεί να είναι δύσκολη
Το να γίνεσαι μητέρα φέρνει τεράστιες αλλαγές και πολλές γυναίκες νιώθουν αρχικά συναισθηματικά αποσυνδεδεμένες ή εξαντλημένες. Η Dr. Nicole Derish, ψυχίατρος, τονίζει πόσο δύσκολο είναι για τις μητέρες να φροντίσουν τον εαυτό τους ενώ φροντίζουν ένα μωρό που χρειάζεται συνεχή επαφή και προσοχή.
Η κοινωνική απομόνωση, ειδικά όταν ο σύντροφος επιστρέφει σύντομα στη δουλειά, επιδεινώνει την κατάσταση. Η Karissa Whitman, μητέρα, περιγράφει μια δύσκολη αρχή: πρόωρος αποχωρισμός από το μωρό λόγω ΜΕΝΝ και μόλυνσης, δυσκολίες στο θηλασμό και μοναξιά όταν ο σύζυγός της (πυροσβέστης) έλειπε για πολλές ώρες. Όλα αυτά την έκαναν να νιώθει «ανεπαρκής».
Η Dr. Sarah Nagle-Yang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ιατρική Διευθύντρια της Μονάδας Συμπεριφορικής Υγείας Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αναφέρει πως η κοινωνία περιμένει από μια μητέρα να καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού, αδιαφορώντας για τις δικές της. Αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Γύρω στον έναν χρόνο, οι ρυθμοί τείνουν να σταθεροποιούνται, κάτι που βοηθά πολλές μαμάδες να νιώσουν ξανά «ο εαυτός τους». Και, όπως λέει η Whitman, αυτό ίσχυσε και για εκείνη… λίγο πριν ανακαλύψει ότι ήταν ξανά έγκυος!

Οι ορμονικές μεταβολές παίζουν μεγάλο ρόλο
Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης καταρρέουν, προκαλώντας μεγάλη συναισθηματική μεταβλητότητα. Αν είχες προεμμηνορροϊκά σύνδρομα, πιθανόν να είσαι πιο ευαίσθητη σε τέτοιες ορμονικές μεταβολές, σύμφωνα με τη Dr. Derish.
Αργότερα, κατά τον αποθηλασμό, συμβαίνει άλλη μια ορμονική πτώση και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει άγχος ή κατάθλιψη. Εάν αισθάνεσαι αδιάφορη, δεν μπορείς να δεθείς με το μωρό, ή είσαι συνεχώς ανήσυχη, αυτά μπορεί να είναι σημάδια περιγεννητικής διαταραχής. Η Dr. Derish επισημαίνει: «Δεν υπάρχει υγιές παιδί χωρίς υγιή μαμά.»
Δεν χρειάζεται να πείτε πολλά σε μια νέα μαμά, ξέρει τι πρέπει να κάνει
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί σε αυτή τη μεγάλη μετάβαση
Αν νιώθεις ότι δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν είσαι μόνη. Το πρόσωπό σου στον καθρέφτη μπορεί να σου φαίνεται ξένο, το καθημερινό πρόγραμμα αβάσταχτο, και η εξάντληση να μην έχει τέλος.
Τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν. Υπάρχουν μικρά σημεία βελτίωσης και στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξαναβρείς κομμάτια του εαυτού σου.
Προς το παρόν, δείξε κατανόηση στον εαυτό σου, φάε κάτι, βγες για έναν περίπατο και, το πιο σημαντικό, μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια.