Έχεις μόλις γεννήσει και νιώθεις αρνητικά συναισθήματα; Δεν είσαι η μόνη και δεν είσαι μόνη!

Επιλόχειος κατάθλιψη: Χρήσιμες συμβουλές για τις λεχώνες:

Νίνα Καραμολέγκου
Έχεις μόλις γεννήσει και νιώθεις αρνητικά συναισθήματα; Δεν είσαι η μόνη και δεν είσαι μόνη!
Bigstock

Στη ζωή μιας γυναίκας υπάρχουν κάποιες χρονικές περίοδοι που μπορεί να πυροδοτήσουν αρνητικά συναισθήματα στην επιφάνεια, μια από αυτές είναι η περίοδος της λοχίας. Σε αυτήν την περίοδο οι μητέρες μπορούν να εμφανίσουν την επιλόχειο κατάθλιψη.

Στην περίπτωση της επιλόχειου κατάθλιψης, εννοούμε το φαινόμενο της κατάθλιψης μετά τη γέννα. Περίπου η μία στις δέκα γυναίκες πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννα. Σε περίπτωση που δε δοθεί ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπευτική αγωγή, η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει για μήνες, ή ορισμένες φορές και περισσότερο.

Οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη νιώθουν δυστυχισμένες τον περισσότερο καιρό

Φυσικά έχουν καλές και κακές στιγμές στη διάρκεια της ημέρας, αλλά τις περισσότερες φορές αισθάνονται ότι δεν τους αξίζει να ζουν. Επίσης, θυμώνουν εύκολα και διοχετεύουν τον θυμό τους προς το παιδί και τον σύντροφό τους. Νιώθουν όλη την ημέρα κουρασμένες και δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το παιδί τους. Υποφέρουν από αϋπνία, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό τους. Ακόμη, δεν έχουν όρεξη να φάνε, αλλά κι αν φάνε, νιώθουν ένοχες πως θα πάρουν βάρος. Αυτές οι γυναίκες αισθάνονται ανίκανες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχει ένα νεογέννητο, συχνά το παραμελούν και νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και φόβο να μείνουν μόνες μαζί του. Σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης σε συνδυασμό με άλλες ψυχικές διαταραχές οι λεχώνες μπορεί να στραφούν απειλητικά εναντίον του νεογέννητου.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη θα πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού τους ή της μαίας να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να μη νιώθουν ενοχές και φόβο ότι δεν αγαπούν ή θα χάσουν την επιμέλεια του το παιδιού τους. Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία παρέχουν την απαραίτητη ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη ώστε οι λεχώνες να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της νόσου. Σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό περιβάλλον που θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό και βοηθητικό προς τις λεχώνες.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις λεχώνες:

  • Μην αναλαμβάνετε εξολοκλήρου την φροντίδα του μωρού, συμμέτοχος πρέπει να είναι κι ο σύντροφός σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και όσο εκείνος ασχολείται με το μωρό ξεκουραστείτε ή κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν (επισκέψεις στα μαγαζιά, γυμναστική και καλλωπισμός)
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην γίνεστε οξύθυμη με τον σύντροφό σας, μόνο σε αψιμαχίες μπορεί να οδηγήσει αυτό και δεν το χρειάζεστε
  • Μην παραμελείτε την σεξουαλική σας ζωή, βρείτε χρόνο για να έρθετε κοντά με τον σύντροφό σας
  • Προσέξτε την διατροφή σας, να τρώτε σωστά και ισορροπημένα γεύματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να χάσετε και τα κιλά της εγκυμοσύνης
  • Αν έχετε τη δυνατότητα θηλάστε το μωρό σας, είναι σημαντικός ο θηλασμός τόσο για να αναπτύξετε «σχέση» και «δεσμό» μαζί του, όσο και γιατί έρευνες έχουν δείξει πως το μητρικό γάλα προσφέρει χρήσιμα για την υγεία αντισώματα

Νίνα Καραμολέγκου
Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH

Instagram: nina_karamolegou

Email: ninaka7@yahoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved