Πώς θα μάθετε να ανησυχείτε λιγότερο και να διαχειρίζεστε τους φόβους σας

Φόβος: Το σπουδαιότερο εργαλείο, ο σημαντικότερος σύμβουλος του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο προστάτης φύλακας σώματος και ψυχής.

Μαρία Πετρίδη
Πώς θα μάθετε να ανησυχείτε λιγότερο και να διαχειρίζεστε τους φόβους σας
Photo by Helena Lopes on Unsplash

Η ικανότητα να φοβάσαι είναι δώρο της φύσης για την προστασία και επιβίωση σου! Ο ρόλος του φόβου είναι σημαντικός σαν σύμβουλος επιβίωσης για να προστατεύεις τον εαυτό σου! Ο υπερβολικός ζήλος όμως του εγκεφάλου να σε προστατέψει σε οδηγεί τις περισσότερες φορές σε υπερβολικές αντιδράσεις φόβου που προκαλούν στρες, αυτοπεριορισμό, πυροδοτώντας την κορτιζόλη.

Ένα είναι σίγουρο το 99% αυτών που φοβάσαι δεν θα συμβεί ποτέ. Από πολλή νεαρή ηλικία υιοθετείς το μοτίβο ερμηνείας των γεγονότων που έχει τον φόβο σύμμαχο και καθοδηγητή σε κάθε απόφαση της ζωής σου.

Ο φόβος όμως αυτός σε κρατάει μικρό και κολλημένο, στερώντας σου την δυνατότητα να βγεις από την ζώνη άνεσης σου και να γνωρίσεις πολύ ενδιαφέροντες ορίζοντες με νέες προοπτικές.

Γι’ αυτόν λοιπόν τον φόβο θα μιλήσουμε τώρα. Για τον φόβο που αν δεν τον αμφισβητήσεις γίνεται ο κλέφτης της δημιουργικότητας και του μέλλοντος σου.

anisixia kai fovoi mamas 4

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Τι σου κλέβει; Μα τα όνειρα φυσικά, τα όνειρα που δίνουν νόημα, ελπίδα και ζωή σε κάθε σου στιγμή.

Όλοι μας φοβόμαστε, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι ή αποτυχημένοι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είμαστε άνθρωποι.

Απλώς κάποιοι από εμάς έχουν την ικανότητα να υπερπηδούν τους φόβους τους και προχωρούν ακάθεκτοι προς τους στόχους τους και κάποιοι δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά.

Το να έχεις ποιότητα στην ζωή σου εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από το πόσο και πως μπορείς να διαχειριστείς τα σενάρια φόβου που δημιουργεί το μυαλό σου.

1) Κάθε φορά λοιπόν που νοιώθεις τον φόβο να σε πλημμυρίζει πάρε μολύβι, χαρτί και άρχισε να σημειώνεις κάνοντας τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Αυτό που φοβάμαι είναι αλήθεια;
  • Υπάρχει άλλη εκδοχή εκτός από αυτό που φοβάμαι;
  • Η σκέψη που κάνω τώρα με βοηθάει ή μου δημιουργεί φόβο;
  • Αν εγώ συμβούλευα κάποιον άλλο τι θα του έλεγα;

Προσπάθησε να απαντήσεις στις ερωτήσεις με ακεραιότητα και θα δεις ότι θα αρχίσεις να απομυθοποιείς σιγά-σιγά το μέγεθος του φόβου.

Αυτό που χρειάζεται είναι η εξάσκηση αφού το μυαλό μας είναι ένας μυς και όπως κάθε μυς έτσι και αυτός δυναμώνει με την εκγύμναση.

anisixia kai fovoi mamas 3

Photo by Felipe Salgado on Unsplash

2) Υιοθέτησε το σοβαρότερο αντίδοτο κατά του φόβου που είναι…. η αγάπη!

Αγάπησε τον εαυτό σου πρώτα, τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να έχεις στην ζωή σου, τα ζώα, και άφησε τον εαυτό σου να προσφέρει γενναιόδωρα άφθονη αγάπη σε όποιον την χρειάζεται!

Η αγάπη εκκρίνει την οκυτοκίνη την ορμόνη που κατευνάζει τα κέντρα του φόβου στον εγκέφαλο. Είναι η ορμόνη του γέλιου του έρωτα, συνυπάρχει πάντα με την ευτυχία, είναι αυτή που θεωρούμε ως βιολογική βάση της αισιοδοξίας.

3) Το να μπαίνεις σε ένα δημιουργικό αναστοχασμό ανατρέχοντας στο παρελθόν για να συνδεθείς και να αναγνωρίσεις την δύναμη που σε βοήθησε να αντιμετωπίσεις τους όποιους φόβους είχες με επιτυχία, είναι μια ενδυναμωτική συνήθεια που ενημερώνει συνέχεια την σκέψη σου βοηθώντας την να λειτουργεί δημιουργικά!

anisixia kai fovoi mamas 2

Photo by Perfect Snacks on Unsplash

4) Τέλος αποδέξου και συμφιλιώσου με την μεγάλη αλήθεια της ζωής: Η ζωή έχει νηνεμίες αλλά έχει και φουρτούνες. Κάθε φουρτούνα σε κάνει και πιο δυνατό, σου αποδεικνύει ότι είσαι φτιαγμένος για λύσεις, ότι έχεις την δύναμη να δημιουργείς την πραγματικότητα σου διώχνοντας τους δράκους του μυαλού αντικαθιστώντας τον φόβο με αγάπη, το άγχος με κουράγιο!

Έχεις απεριόριστη δύναμη, φαντασία, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσεις τις μεγαλύτερες προκλήσεις ζωγραφίζοντας τα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Αγάπησε τον φόβο που σε προστατεύει τόσο ώστε ο ίδιος να μην αντέχει την ίδια του την υπερβολή και να την απορρίπτει!

Κάνε τον φόβο σου σύμμαχο σε ότι θέλεις να ζήσεις να κερδίσεις να αποκτήσεις και να ξέρεις ότι δεν θα ξαναφοβηθείς ποτέ !

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved