Ο φόβος των παιδιών για τον οδοντίατρο και πώς να τον διαχειριστείτε

Μερικά παιδιά έχουν έναν τεράστιο φόβο για τον οδοντίατρο!

Ο φόβος των παιδιών για τον οδοντίατρο και πώς να τον διαχειριστείτε

Τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να έχουν οδοντιατρική φροντίδα από επαγγελματίες όμως ο γνωστός φόβος για τον οδοντίατρο, που πολλές φορές νιώθουν και οι ενήλικες, δυσκολεύουν τα πράγματα.

Οι περισσότεροι συνδέουν τον οδοντίατρο με τον πόνο και πολλές φορές είναι οι φοβίες ή οι κακές εμπειρίες των ενηλίκων επηρεάζουν τα παιδιά. Καλό είναι να μην μεταφέρετε στα παιδιά σας τους δικούς σας προβληματισμούς ή το άγχος σας για τον τροχό! Πόνος, ενέσεις, θόρυβος και δόνηση διαφόρων οργάνων μπορούν να προϊδεάσουν αρνητικά τα παιδιά. Σήμερα όμως οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν πολύ απλούς όρους για να εξηγήσουν στα παιδιά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αλλά και να τους περιγράψουν τι ακριβώς θα κάνουν στο στόμα τους. Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρος που έχετε επιλέξει μιλά στο παιδί σας με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή ακόμα και ότι μπορεί να λέει καθησυχαστικές ιστορίες ή ανέκδοτα για να ηρεμήσει το παιδί.

Χρήσιμες συμβουλές

Για τα μικρότερα παιδιά το να έχετε μαζί σας την αγαπημένη τους κούκλα ή αρκουδάκι είναι μια εξαιρετική ιδέα. Το να μην νιώθουν μόνοι θα τους παρηγορήσει

Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με το τι θα συμβεί.

Πείτε στο παιδί σας πόσο τυχερό είναι να επισκεφθεί τον οδοντίατρο: «Πω πω, το μεγάλο αγόρι μου θα καθίσει στην καρέκλα του οδοντιάτρου!»

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι πιθανότατα θα ήθελαν να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Για την πρώτη επίσκεψη αξιοποιείστε το γεγονός ότι τα παιδιά θέλουν να μιμούνται τους ενήλικες. Μπορείτε λοιπόν να κλείσετε το δικό σας ραντεβού λίγο πριν από του παιδιού επιτρέποντάς του να δει τη διαδικασία εξηγώντας του τι πρόκειται να συμβεί όταν είναι η σειρά του.

Θυμηθείτε να παραμείνετε ήρεμοι ανά πάσα στιγμή και να μην θυμώνετε ή να απογοητεύεστε από τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί σας φοβάται ακόμα μην παραγνωρίζετε τα συναισθήματά του γιατί έτσι μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς. Δώστε στο παιδί σας τον χρόνο που χρειάζεται και ζητήστε τη συμβουλή και τη συνεργασία του γιατρού σχετικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved