Τι είδους βιβλίο να επιλέξω για το παιδί μου;

Τα βιβλία είναι η τροφή της ψυχής.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Τι είδους βιβλίο να επιλέξω για το παιδί μου;

Ειδικά για ένα παιδί το βιβλίο είναι σημαντικό καθώς βοηθά την ανάπτυξη της φαντασίας του, της νοημοσύνης του, την διαχείριση συναισθημάτων και δύσκολων καταστάσεων όπως είναι ο φόβος του γιατρού, η ζήλια και πολλά άλλα που το παιδί παλεύει να διαχειριστεί.

Σημαντικό είναι για τον γονέα επομένως να επιλέγει βιβλία με κριτήριο την ψυχοσύνθεση του δικού του παιδιού και όχι με γνώμονα τη μόδα της εποχής ή τον τίτλο "best seller".

Εάν το παιδί μας αγαπά κάτι, καλό είναι να αποτελέσει αυτό τη βάση για την επιλογή βιβλίων. Εάν αγαπά για παράδειγμα τα ζωάκια ας πάρουμε βιβλία με ζωάκια που θα διευρύνουν τις γνώσεις του.

ti biblio na epilexso gia to paidi mou 2

Το παιδί δεν βαριέται, μην σας ανησυχεί αυτό!

Επιλέγουμε επομένως βιβλία που ταιριάζουν στα γούστα του παιδιού μας και όχι στα δικά μας.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι να συμπεριλάβουμε το παιδί στην διαδικασία επιλογής. Πηγαίνουμε μαζί όποτε αυτό είναι εφικτό και το ρωτάμε ανάμεσα σε 2-3 επιλογές.

Φυσικά εάν δεν του αρέσει τίποτα θα πάρουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα του αρέσει σίγουρα όταν θα ηρεμήσει και θα θέλει να διαβάσει κάτι.

Τέλος, δεν θυμώνουμε και δεν χαρακτηρίζουμε σε καμία περίπτωση το παιδί μας εάν δεν του αρέσει κάποιο βιβλίο που του φέραμε.

ti biblio na epilexso gia to paidi mou 3

Μην ξεχνάτε δεν το κάνουμε για να πάρουμε μια επιβεβαίωση αλλά για να ερεθίσουμε με θετικό τρόπο το μικρό μυαλουδάκι. Τα βιβλία είναι η γυμναστική του μυαλού και πρέπει μόνο θετικά να μιλάμε για αυτά στο παιδί μας.

Εάν λοιπόν αγοράσατε με χαρά ένα ακριβό παιδικό βιβλίο και το παιδάκι σας το αγνοήσει πλήρως ας μην το πάρουμε προσωπικά. Ισα ισα ας χαρούμε που το παιδί μας ξέρει τι θέλει και δεν φοβάται να το διεκδικήσει!

Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved