Πρώτα βιβλία για το μωρό- Με ποια κριτήρια να τα επιλέξετε

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να διαβάζετε στο μικρό σας, τόσο πιο εύκολα θα αγαπήσει τα βιβλία.

Πρώτα βιβλία για το μωρό- Με ποια κριτήρια να τα επιλέξετε

Η ώρα του παραμυθιού είναι η αγαπημένη για πολλά παιδιά. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί ή κάποια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας περάστε λίγο χρόνο αφιερωμένο στην ανάγνωση.

Η επιλογή των παιδικών βιβλίων, ειδικά εκείνων που απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες, απαιτεί προσοχή. Δεν αρκεί μόνο μία ωραία ιστορία με ευφάνταστες εικόνες. Για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του μωρού και να μπορέσετε να τραβήξετε την προσοχή του, φροντίστε τα πρώτα του βιβλία να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

-Να έχουν ως κεντρικούς ήρωες ζωάκια
ιστορία τους να είναι απλή και να περνάει πάντα ένα μήνυμα
-Να έχουν φιγούρες κρυμμένες που μπορεί το μωρό να πιάσει με το χέρι του
-Να έχουν ανάγλυφα σχέδια ώστε το μωρό πάλι με το χέρι του να μπορεί να τις ψηλαφίσει
-Να μην έχει πολλά και δύσκολα ονόματα
-Να έχουν ζωηρά χρώματα και μεγάλα γράμματα

Εξίσου σημαντικό είναι ο τρόπος που θα διαβάσετε την ιστορία στο παιδί σας. Χρωματίστε τη φωνή σας, αλλάξτε τον ήχο της ανάλογα με τον ήρωα, ακόμα και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Το παιδί γοητεύετε από τον τρόπο που σας βλέπει να του λέτε την ιστορία.

Τι χαρίζει η ανάγνωση ενός βιβλίου στα παιδιά:
• Η ιστορία ενός βιβλίου θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μέσα από τις ιστορίες μπορούν να μάθουν για αξίες που ίσως οι γονείς δυσκολεύονται να εξηγήσουν, όπως για παράδειγμα τη φιλία, την εμπιστοσύνη ή τον σεβασμό. Και όλα αυτά θα τα γνωρίσουν και θα τα κατανοήσουν μέσω των ιστοριών που θα διαβάσουν.
• Μαθαίνουν να νικούν τους φόβους τους. Μέσα από την ιστορία, μαζί με τον ήρωα, έρχονται αντιμέτωποι με κάποιους τυχόν δικούς τους φόβους και βρίσκουν τρόπους να τους ξεπερνούν.
• Αρχίζουν ή μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να λύσουν ένα πρόβλημα.
• Μέσα στα βιβλία υπάρχουν πάρα πολλά ηθικά διδάγματα.
• Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
• Τέλος, ένα βιβλίο είναι μία πολύ καλή αφορμή για διάλογο. Μετά το τέλος ενός βιβλίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την ιστορία με τα παιδιά, να τα ρωτήσουμε και να απαντήσουμε σε τυχόν δικές τους ερωτήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved