Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο: Τι πρέπει να γνωρίζει η νέα μαμά

Η στιγμή που επιστρέφετε με το μωρό στο σπίτι έφτασε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε όσα θ’ ακολουθήσουν.

Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο: Τι πρέπει να γνωρίζει η νέα μαμά

Παρότι θα έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε από το μαιευτήριο, από φίλες σας με παιδιά, από το γιατρό σας , ακόμα και από το διαδίκτυο γι΄ αυτές τις πρώτες ημέρες, οι παρακάτω συμβουλές, πιστεύουμε ότι θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Κλάμα

Τα μωρά στο σπίτι κλαίνε. Το κλάμα του μωρού εξυπηρετεί ορισμένες ανάγκες του. Μπορεί να πεινάει, να έχει λερωθεί η πάνα του, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται. Αν πονάει, το κλάμα του είναι χαρακτηριστικό ξεκινάει απότομα και με ένταση. Η μητέρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κλάμα του μωρού και, αν το κρίνει αναγκαίο, να συμβουλευτεί τον παιδίατρο.

Ύπνος

Τα νεογέννητα κοιμούνται αρκετές ώρες και δε χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν. Καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονοι ήχοι και ο δυνατός φωτισμός. Τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα από τη 10η βδομάδα της ζωής τους. Προς τα τέλη του 3ου μήνα τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες την νύχτα και μειώνουν τους σύντομους ύπνους μέσα στην ημέρα.

protosminasmetomoro

Κολικοί

“Τα πονάκια” παρουσιάζονται ξαφνικά, συνήθως μετά τη δεύτερη εβδομάδα και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και τον τέταρτο μήνα. Λίγο χλιαρό ρόφημα και λίγο χάδι στην κοιλιά, πιθανόν να ανακουφίσουν από τα πονάκια. Το βασικό είναι να μην πανικοβάλλεται η μητέρα και να μεταφέρει έτσι στο μωρό το άγχος της, που μπορεί να επιδεινώσει τα πονάκια.

Διατροφή

Η καλύτερη τροφή για τα νεογέννητα είναι το γάλα της μητέρας τους. Τον πρώτο καιρό ο θηλασμόςμπορεί να γίνεται κάθε δύο ώρες. Αν το παιδί παίρνει ξένο γάλα, μπορεί να τρώει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

Περιποίηση του ομφαλού

Η απόπτωση του ομφαλικού κολοβώματος συμβαίνει συνήθως μέσα στις πρώτες 10 μέρες ζωής του μωρού. Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, ο καθαρισμός γίνεται με τη χρήση καθαρού οινοπνεύματος και αποστειρωμένης γάζας 1-2 φορές την ημέρα, συνήθως μετά το μπάνιο του μωρού. Μικρές κηλίδες αίματος στην πάνα ή στα ρούχα του μωρού, κυρίως μετά τον καθαρισμό του ομφαλού, δεν πρέπει να μας ανησυχήσουν. Ωστόσο, η εκροή κίτρινου, πυώδους, δύσοσμου υγρού και η παραμονή του κολοβώματος πέραν των 4 εβδομάδων χρήζουν άμεσης παιδιατρικής εκτίμησης.

Καθαρισμός μύτης - ματιών - αυτιών

Καθημερινός καθαρισμός της μύτης με τη χρήση φυσιολογικού ορού πριν το γεύμα είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση ρινικών εκκρίσεων που πιθανόν να δυσκολεύουν την αναπνοή και τη σίτιση του παιδιού. Τα ματάκια είναι καλό να τα καθαρίζουμε με λίγο χλιαρό βρασμένο νεράκι με τη βοήθεια αποστειρωμένης γάζας. Η χρήση μπατονέτας, ακόμη και παιδικής, πρέπει να αποφεύγεται λόγω πιθανότητας τραυματισμού.

protosminasmetomoro1

Πάνα

Ένα μωρό καθαρό είναι ένα μωρό ευτυχισμένο. Τον πρώτο καιρό που οι κενώσεις του μωρού είναι συχνές, η αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται πολύ συχνά για να μη συγκαεί το μωρό. Πριν από την αλλαγή της πάνας και αφού καθαριστεί η περιοχή πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η ειδική κρέμα που προστατεύει το δέρμα του μωρού.

Μπάνιο

Το υγρό περιβάλλον είναι πολύ γνώριμο και τα περισσότερα μωράκια απολαμβάνουν ένα ζεστό μπάνιο. Το μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στους κωλικούς, τη δυσκοιλιότητα και την ανεξήγητη ανησυχία. Μετά το μπάνιο, δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα. Αποφεύγετε προϊόντα βρεφικής περιποίησης που περιέχουν αλκοόλ, τεχνητό άρωμα και parabens.

Θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ύπνος

Η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού δεν πρέπει να είναι κάτω από 18 oC, αλλά και να μην υπερβαίνει τους 28 ο C. Το δωμάτιο πρέπει να έχει επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό. Τα ρούχα του μωρού είναι άνετα και κατά προτίμηση βαμβακερά. Το υπερβολικό ντύσιμο και η ζέστη μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στο μωρό και έντονο κλάμα. Κατά τον ύπνο τοποθετούμε το μωρό πάντα σε ύπτια θέση με ελαφρά ανασηκωμένο το άνω μέρος του στρώματος. Δεν χρησιμοποιούμε μαξιλαράκια και σφηνάκια και δεν φασκιώνουμε το μωρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved