Οι γονείς που έχουν τις πιο στενές σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά τους κάνουν 7 πράγματα από νωρίς

7 συμβουλές για γονείς που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις με τα παιδιά σας. 

Οι γονείς που έχουν τις πιο στενές σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά τους κάνουν 7 πράγματα από νωρίς
Bigstock

Η οικοδόμηση μιας διαρκούς και ουσιαστικής σχέσης με το παιδί σας δεν συμβαίνει τυχαία — διαμορφώνεται μέσα από καθημερινές επιλογές που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, την συναισθηματική ασφάλεια και τον αμοιβαίο σεβασμό. Η Reem Raouda, ειδικός στην ενσυνείδητη ανατροφή , η οποία έχει μελετήσει πάνω από 200 οικογένειες, τονίζει επτά βασικές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν οι γονείς από νωρίς για να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους και να τη διατηρήσουν ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Επιβεβαιώστε τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους έχουν αξία . Αντί να απορρίπτετε τα συναισθήματά τους με φράσεις όπως «είσαι καλά», αναγνωρίστε τα με ενσυναίσθηση. Λέγοντας «Ακούγεται απογοητευτικό» ή «Βλέπω ότι σε στενοχωρεί» βοηθάτε το παιδί να αισθανθεί ότι το καταλαβαίνετε και ότι είναι ασφαλές να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Συνειδητή διαπαιδαγώγηση και άλλα στυλ γονεϊκής ανατροφής

mama-kai-paidi.jpg

Προτεραιότητα στη σύνδεση και όχι στον έλεγχο

Η αυστηρή ανατροφή μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμη υπακοή, αλλά συχνά δημιουργεί συναισθηματική απόσταση. Αντί να απαιτείτε υπακοή, δώστε προτεραιότητα στη σύνδεση και την εμπιστοσύνη. Στιγμές όπως το γέλιο μαζί, η ακρόαση χωρίς κριτική και η ενσυναίσθηση βοηθούν το παιδί να αισθάνεται ασφαλές και να συνεχίσει να σας αναζητά ως υποστήριξη ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.

Δώστε τους φωνή στη δική τους ζωή

Όταν οι γονείς παίρνουν όλες τις αποφάσεις, τα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι πράξεις τους δεν έχουν σημασία. Δώστε τους τη δυνατότητα να κάνουν μικρές, αναλόγως της ηλικίας τους, επιλογές, όπως να επιλέξουν τα ρούχα τους ή το φαγητό τους. Αυτό τους διδάσκει την αυτονομία και ενισχύει την εμπιστοσύνη τους.

Αναγνωρίστε τα λάθη σας

Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη παρακολουθώντας εσάς. Όταν ζητάτε συγγνώμη για το λάθος σας—«Αντέδρασα υπερβολικά, και ζητώ συγγνώμη»—δείχνετε ότι ο σεβασμός είναι αμοιβαίος. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά δεν φοβούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να ζητήσουν βοήθεια χωρίς ντροπή.

Δημιουργήστε στιγμές ποιότητας μαζί καθημερινά

Ισχυρές σχέσεις δεν δημιουργούνται με μεγάλες κινήσεις, αλλά μέσα από μικρές, καθημερινές στιγμές. Το να περνάτε χρόνο μαζί—είτε με ένα γεύμα, είτε με μια ιστορία πριν τον ύπνο—ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση και δείχνει στο παιδί ότι είναι προτεραιότητά σας.

Εάν έχεις αυτά τα 5 parenting skills, είσαι μια καλή μαμά

drastiriotites-enisxioun-ti-noimosini-ton-paidion.jpg

Αποδεχτείτε την αυθεντικότητά τους

Υποστηρίξτε ποιοι είναι τα παιδιά σας και όχι ποιοι θέλετε να είναι. Αποφύγετε τη σύγκριση και την κριτική και γιορτάστε την μοναδικότητά τους. Όταν τα παιδιά αισθάνονται αποδεκτά για αυτό που πραγματικά είναι, παραμένουν κοντά σας γιατί γνωρίζουν ότι η αγάπη σας είναι ανεπιφύλακτη.

Προστατεύστε τη σχέση και όχι το να έχετε δίκιο

Θα υπάρξουν στιγμές που θα διαφωνήσετε με το παιδί σας. Αν επιμένετε να έχετε δίκιο εις βάρος της σύνδεσης, τότε το παιδί θα μάθει ότι η έγκρισή σας είναι προϋπόθεση. Αντί να αποδεικνύετε το δίκιο σας, εστιάστε στην κατανόηση. Εάν το παιδί διαφωνεί, αντισταθείτε στον πειρασμό να το κλείσετε με μια απάντηση. Ρωτήστε με ενδιαφέρον: «Πες μου περισσότερα για το πώς νιώθεις».

Ξεκινώντας με αυτές τις μικρές, καθημερινές συνήθειες, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για ισχυρές, εμπιστευτικές σχέσεις που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή: cnbc

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved