Πώς οι γονείς ασυνείδητα αποδυναμώνουν τον δεσμό με το παιδί τους

Τι κάνουν αρκετοί γονείς και αποδυναμώνουν τη σχέση με το παιδί τους χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς οι γονείς ασυνείδητα αποδυναμώνουν τον δεσμό με το παιδί τους
Bigstock

Όταν οι γονείς νιώθουν ενοχές, μερικές φορές καταφεύγουν στο εξής κόλπο: κάνουν ένα δώρο στο παιδί τους και προσπαθούν να απαλύνουν τη συνείδησή τους.

Του δίνουν αυτό που έχει ζητήσει, για να εξισορροπήσουν μέσα τους τα δεκάδες «αργότερα», «σε λίγο», ή «όχι τώρα», που του έχουν πει.

Στην καλύτερη περίπτωση, το παιδί παίρνει κάτι με το οποίο μπορεί να απασχοληθεί για αρκετό καιρό μόνο του (κι έτσι δεν παρατηρεί ότι η μαμά ή/και ο μπαμπάς δεν έχουν πολύ χρόνο).

Κατά κάποιο τρόπο, οι γονείς «αγοράζουν» χρόνο με το παιδί χωρίς ωστόσο να συνειδητοποιούν πώς το επηρεάζει αυτή η πράξη τους.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο παιδί όταν προσπαθείτε να ...αναπληρώσετε τον χρόνο μαζί του με δώρα;

goneis-diskolevontai-na-valoun-oria.jpg

Πώς ο ουσιαστικός χρόνος με την οικογένεια επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης

Η έλλειψη χρόνου δεν σημαίνει αυτόματα και έλλειψη επικοινωνίας με το παιδί σας. Ούτε αν έχετε αναπληρώσει την έλλειψη χρόνου με μια μικρή έκπληξη για το παιδί, πως το κακομαθαίνετε.

Ωστόσο, εάν γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, μπορεί να διαταράξει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας.

Από τη στιγμή που ένα παιδί λαμβάνει τακτικά δώρα για να αντισταθμίσει την έλλειψη χρόνου και προσοχής από τους γονείς του, μπορεί να έχει την εντύπωση ότι τα υλικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από τη συναισθηματική εγγύτητα. Τότε θα είναι πολύ δύσκολο, ειδικά για το παιδί, να οικοδομήσει μια πραγματική και βαθιά σχέση με τους γονείς του.

Σε μεταγενέστερες φιλίες ή σχέσεις (ακόμα και ως ενήλικας), το παιδί μπορεί επίσης να περιμένει ότι η στοργή και η αναγνώριση εκφράζονται μέσω υλικών πραγμάτων.

Υπερεκτίμηση των υλικών πραγμάτων

Όσο περισσότερα δώρα παίρνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο το καθένα χάνει την αξία του. Εάν προστίθεται κάτι νέο σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα «παλιά» παιχνίδια χάνουν την ελκυστικότητά τους. Ταυτόχρονα, το παιδί αναπτύσσει προσδοκίες. Περιμένει ένα νέο δώρο και συνδέει την ευτυχία του με αυτό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση των υλικών πραγμάτων, ενώ τα άυλα πράγματα όπως η φιλία, η αγάπη, οι σχέσεις και ο χρόνος χάνουν τη σημασία τους.

goneis-krinoun-goneis.jpg

Δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά και δεν κοστίζουν

Προσδοκίες και απογοήτευση

Εάν ένα παιδί λαμβάνει δώρα σε τακτική βάση, μπορεί να αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη ιδέα για το τι σημαίνει αγάπη και αναγνώριση. Τα δώρα δεν γίνονται πλέον αντιληπτά ως κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ως μια τακτική, αναμενόμενη χειρονομία. Από τη στιγμή που συνηθίσει τα δώρα ως "απάντηση" σε επιθυμίες ή ανάγκες, μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει πάντα να παίρνει κάτι υλικό για να βιώσει στοργή ή να λάβει αναγνώριση.

Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Οι γονείς είναι πάντα πρότυπα για το παιδί τους. Εάν επανειλημμένα αντισταθμίζετε την έλλειψη χρόνου και προσοχής με δώρα, μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει πώς να διατηρήσει υγιείς σχέσεις ή πόσο σημαντικό είναι να έχει χρόνο με και για τον άλλον.

Μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης πώς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πώς να επιλύουν συγκρούσεις, πώς να δείχνουν συμπόνια και πώς να βοηθούν το ένα το άλλο. Ωστόσο, εάν τα δώρα είναι συχνά έκφραση στοργής ή φροντίδας, ορισμένες πτυχές της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού μπορεί να επηρεαστούν.

Επιπλέον, από τη στιγμή που τα δώρα είναι συνήθως η απάντηση στις ανάγκες ενός παιδιού, γνωρίζει ότι μπορεί γρήγορα να πάρει αυτό που θέλει. Δεν μαθαίνει όμως τι σημαίνει υπομονή. Ούτε μαθαίνει να βοηθά τον εαυτό του ή να αντιμετωπίζει τις απογοητεύσεις.

Έρευνα: Περισσότερη υπομονή, λιγότερος χρόνος στο κινητό οι στόχοι των γονιών για τη νέα χρονιά

goneis-me-paidia-oikogeneia.jpg

Τι να θυμούνται οι γονείς

Πολύ πιο σημαντικός από τη διάρκεια του χρόνου είναι ο τρόπος που περνάτε χρόνο μαζί με το παιδί σας.

Όποιος μπορεί να δώσει στο παιδί του την πλήρη προσοχή του για 15 λεπτά το πρωί και 30 λεπτά το βράδυ, μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει μια καλή, ειλικρινή και βαθιά σχέση με το παιδί. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, αυτά τα λεπτά μαζί του εξακολουθούν να αξίζουν περισσότερο από ένα νέο παιχνίδι.

Με πληροφορίες από το gofeminin.de

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved