Πότε μπορεί το μωρό να κοιμηθεί στο πλάι;

Ποιοι οι κίνδυνοι και τι να κάνετε.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πότε μπορεί το μωρό να κοιμηθεί στο πλάι;
Bigstock

Η πιο ασφαλής στάση σώματος για να κοιμηθεί το μωρό είναι ανάσκελα. Εάν είναι ξαπλωμένο στο πλάι, αυξάνεται ο κίνδυνος να γυρίσει μπρούμυτα, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη στάση ύπνου τον πρώτο χρόνο.

Το σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Ο ύπνος μπρούμυτα αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, για αυτό και για τον πρώτο χρόνο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν το μωρό για ύπνο μόνο ανάσκελα.

Το σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αφορά συνήθως μωρά ηλικίας από 1 μήνα μέχρι 1 έτους. Η στάση του σώματος την ώρα του ύπνου δεν είναι ο μόνος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με το Healthline, άλλες αιτίες είναι:

  • Η μητέρα καπνίζει την περίοδο της εγκυμοσύνης
  • Το μωρό γεννηθεί πρόωρα
  • Το μωρό κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς
  • Το μωρό κοιμάται συχνά στο κάθισμα το αυτοκινήτου
  • Οι γονείς καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Στην κούνια του μωρού υπάρχουν βαριές κουβέρτες, παιχνίδια ή αρκουδάκια
brefiki-kounia-ti-na-prosexoume-pos-ti-dialegoume.jpg

Ο ύπνος στο πλάι μειώνει τον κίνδυνο για πνιγμό;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα μωρά μπορεί να πνιγούν με γουλίτσες ή εμετό εάν είναι ξαπλωμένα ανάσκελά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό δεν ισχύει, επομένως η θεωρία ότι ο ύπνος στο πλάι μειώνει τον κίνδυνο πνιγμού δεν είναι παρά ένας μύθος.

Μάλιστα, όπως λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι ο πιο ασφαλής και αυτό γιατί τα μωρά σε αυτή τη στάση σώματος μπορούν καθαρίσουν καλύτερα του αεραγωγούς τους. Επίσης, από τη γέννησή έχουν φυσικά αντανακλαστικά (βήχας, κατάποση) που τα προστατεύουν, ακόμα και στον ύπνο τους.

Ο ύπνος στο πλάι και ο κίνδυνος για torticollis

«Η torticollis εμφανίζεται όταν οι μύες του λαιμού του μωρού σας αναγκάζουν το κεφάλι του να γυρίζει και να περιστρέφεται προς τη μία πλευρά. Μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.» εξηγεί στο Mothersblog.gr η γιατρός Αγγελική Ρέβελα.

Στα μωρά κάτω των τριών μηνών ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει την torticollis είναι ο ύπνος στο πλάι, αναφέρει το Healthline. Συμπτώματα στην ηλικία αυτή είναι:

  • Το μωρό προτιμά να θηλάζει μόνο από τη μία πλευρά
  • Γυρίζει το κεφάλι του τις περισσότερες φορές προς μία μόνο κατεύθυνση
  • Αδυναμία να γυρίσει το κεφάλι του εντελώς

Πότε μπορεί το μωρό να κοιμηθεί στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι δεν θεωρείται ασφαλής τουλάχιστον μέχρι και τον τέταρτο μήνα και αυτό γιατί μέχρι αυτήν την ηλικία το μωρό δεν μπορούν ακόμα να αλλάζουν στάση ύπνου ή ακόμα και να σηκώσουν το κεφάλι τους.

Εάν το μωρό αποκοιμηθεί στο πλάι, γυρίστε το για να το ξαπλώσετε ανάσκελα.

Εάν το μωρό γυρίσει μόνο του στον ύπνο του, μην ανησυχείτε. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αναφέρει ότι ο ύπνος στο πλάι είναι ακίνδυνος εάν το μωρό είναι σε θέση να γυρίσει από μόνο του το σώμα του σε αυτήν την στάση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved