Πώς να λέτε «όχι» στα παιδιά και να το εννοείτε

Το να λέτε «όχι» στα παιδιά δεν σας κάνει κακό γονιό αρκεί να μην κάνετε κατάχρηση της λέξης. 

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να λέτε «όχι» στα παιδιά και να το εννοείτε
Bigstock

Από τις πιο συχνές συμβουλές των ψυχολόγων προς τους γονείς είναι να θέτουν σαφή και υγιή όρια στα παιδιά τους και να τηρούν όλα όσα λένε.

Αυτό στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολο αφού τις περισσότερες φορές τα όρια διευρύνονται, αλλάζουν, τροποποιούνται, τα δε «όχι» που λέγονται για το καλό του παιδιού, στην πορεία και μετά από κλάματα, φωνές, γκρίνια, γίνονται «ίσως», «μπορεί», «καλά θα δούμε», «εντάξει, είπα».

paidika-tantrums.jpg

Γιατί δεν είναι κακό να λέτε «όχι» στα παιδιά

Το «όχι» δεν είναι μια “κακή” λέξη και πρέπει να έχει μια θέση στο λεξιλόγιό σας. Γιατί; Πολύ απλά, γιατί είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι όλες οι επιθυμίες τους δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε οι κακοί γονείς που λένε συνεχώς «όχι». Απλά θα πρέπει να εξηγείτε τους λόγους της απόφασής σας χωρίς φωνές και αυταρχικό ύφος, εμμένοντας όμως σε αυτή, χωρίς να υποκύπτετε στους ψυχολογικούς εκβιασμούς ή τις έντονες αντιδράσεις του παιδιού σας.

Πώς να λέτε «όχι» και να το εννοείτε

Να θυμάστε ότι το να λέτε «όχι» σε ορισμένες από τις απαιτήσεις του παιδιού σας, ειδικά σε εκείνες που συνοδεύονται από απαράδεκτη συμπεριφορά, το βοηθάτε να χτίσει την ανθεκτικότητά του.

Προσφέρετε επιλογές

Ας υποθέσουμε ότι, το παιδί σας θέλει να φάει γλυκό πριν από το φαγητό αλλά φοβάστε πως αν συμφωνήσετε θα θεωρήσει ότι μπορεί να το τρώει όποτε θέλει. Πείτε του λοιπόν πως εφόσον τελειώσει το φαγητό του, θα έχει τη δυνατότητα να φάει δύο λιχουδιές αντί για μία εξηγώντας του πώς η κατανάλωση γλυκού πριν το βραδινό θα του μειώσει την όρεξη. Με αυτό τον τρόπο θα αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα επιλογής.

tantrum.jpg

Αποσπάστε τους την προσοχή

Αποσπάστε την προσοχή των παιδιών σας όταν απαιτούν κάτι, εμπλέκοντάς τα σε μια νέα, διασκεδαστική δραστηριότητα. Φροντίστε επίσης να μην ενδώσετε στην γκρίνια τους γιατί θα είναι σαν να επιβραβεύετε την κακή συμπεριφορά και σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να τους γίνει συνήθεια.

Ακούστε τα αιτήματά τους

Αντί να αγνοήσετε εντελώς το αίτημά τους, ακούστε το σκεπτικό τους. Εάν το παιδί σας ζητήσει να παίξει ένα παιχνίδι στο κινητό, καθίστε δίπλα του λέγοντας ότι σας ενδιαφέρει να το δείτε κι εσείς.

Το όνειρο των γονιών είναι να κάνουν τη ζωή των παιδιών τους ασφαλή και ευτυχισμένη. Αλλά ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η άμεση ικανοποίηση όλων των επιθυμιών τους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Με πληροφορίες από το beansprouts.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved