Τι πρέπει να θυμάστε όταν βάζετε όρια στα παιδιά

Όρια στα παιδιά: Γιατί είναι σημαντικά για όλους.

Τι πρέπει να θυμάστε όταν βάζετε όρια στα παιδιά
φώτο : unsplash.com / Senjuti Kundu

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορεί να φαίνεται μια χαμένη μάχη η επιβολή και διατήρηση ορίων. Όμως αυτό είναι λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το παιδί χρειάζεται να έχει πρόγραμμα για το φαγητό, τον ύπνο, τη συμπεριφορά, το παιχνίδι και παράλληλα να γνωρίζει ποια είναι τα όρια που είναι ανεκτά.

Επειδή τα παιδιά κάθε ηλικίας μαθαίνουν να δοκιμάζουν τα όρια των γονιών τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι όταν τα ξεπερνούν, θα υπάρχουν συνέπειες.

Τα όρια σε κάνουν καλύτερο γονιό

Η Δρ Krupa Playforth, παιδίατρος εξηγεί στο mom.com ότι «το να βάζεις όρια δεν σε κάνει κακό γονιό. Απεναντίας, σε κάνει καλύτερο. Ο καθορισμός ορίων μαθαίνει στο παιδί να ανακαλύπτει και τα δικά του όρια , τις δικές του δυνατότητες.Με την πανδημία, αισθανόμαστε ένοχοι. Τα παιδιά έχουν στερηθεί τόσα πολλά πράγματα. Ο πειρασμός να αγνοήσουμε τα όρια και να είμαστε πιο χαλαροί είναι μεγάλος. Όμως, αν μάθουν ότι μπορούν να γκρινιάξουν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, θα το επαναλαμβάνουν συνέχεια κι αυτό δεν θα είναι ευχάριστο για κανέναν ».

oria sta mikra paidia

Πώς να τηρήσετε τα όρια

Όταν θέτετε όρια υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε και να έχετε κατά νου.

  • Πρώτον, τα όρια λειτουργούν καλύτερα όταν κοινοποιούνται έγκαιρα και με σαφήνεια.
  • Δεύτερον, τα όρια πρέπει να τηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα.
  • Τρίτον, επιτρέψτε το παιδί να έχει έναν μικρό έλεγχο όταν βάζετε όρια. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει αν θέλει να περπατήσει ή να επιστρέψει με το αυτοκίνητο από την παιδική χαρά.

Κοινή γραμμή

Για να αποδώσουν τα όρια πρέπει να έχετε κοινή γραμμή με τον σύντροφό σας. Θα πρέπει να συμφωνήσετε τι είδους κανόνες και τι όρια θα βάλετε.Είναι σημαντικό να μην έχει διαφορετική στάση η μαμά με τον μπαμπά γιατί το παιδί συγχύζεται και νιώθει ανασφάλεια.Να αναμένετε μια στοιχειώδη επανάσταση πάντα: μπορεί για παράδειγμα το μεγαλύτερο παιδί να σπρώξει το αδερφάκι του ενώ ξέρει ότι κάτι τέτοιο ξεπερνάει τα όρια. Ωστόσο θα το κάνει για να «τεστάρει» την σημαντικότητα του κανόνα. Η δική σας στάση θα καθορίσει και την μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού. Να είστε σταθεροί με τον κανόνα και να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους του κανόνα.

Να θυμάστε, ότι τα όρια που τίθενται από μικρή ακόμα ηλικία βοηθούν τα παιδιά αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved