Οι λέξεις «αδελφός/η», «θείος/α» και «ξάδελφος/η» πέφτουν σταδιακά σε αχρηστία

Η σημασία της οικογένειας και των συγγενικών σχέσεων.

Μαρία Πετρίδη
Οι λέξεις «αδελφός/η», «θείος/α» και «ξάδελφος/η» πέφτουν σταδιακά σε αχρηστία
Bigstock

Οι λέξεις «αδελφός/η», «θείος/α» και «ξάδελφος/η» είναι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειάς μας. Ωστόσο, στην σύγχρονη κοινωνία, φαίνεται ότι αυτοί οι όροι πέφτουν σταδιακά σε αχρηστία, καθώς οι αντιλήψεις μας για την οικογένεια και τις σχέσεις έχουν αλλάξει δραστικά.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τον όρο «αδελφός/η». Στο παρελθόν, η οικογένεια συχνά αποτελούταν από μεγάλο αριθμό αδελφών και αδελφών, και αυτές οι σχέσεις είχαν σημαντικό ρόλο στην ζωή των ατόμων. Σήμερα, όμως, οι πολλοί άνθρωποι ζουν σε μικρές οικογένειες ή ακόμα και μόνοι τους, και η σημασία της αδελφοσύνης έχει μειωθεί.

Επίσης, ο όρος «θείος/α» αναφέρεται στους συγγενείς που είναι παντρεμένοι με τα αδέλφια των γονιών μας. Σήμερα, με τον ρυθμό των γάμων να μειώνεται και τις σχέσεις μεταξύ των οικογενειών να γίνονται πιο πολύπλοκες, οι έννοιες του «θείου» και της «θείας» χάνουν τη σημασία τους.

Τέλος, ο όρος «ξάδελφος/η» αφορά τους συγγενείς που μοιράζονται κοινούς προγόνους μαζί μας, αλλά δεν είναι απαραίτητα κοντινοί μας φίλοι . Με την επέκταση των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων φίλων που έχουμε ή (πιστεύουμε ότι έχουμε), οι σχέσεις με τα ξαδέλφια μπορεί να μην είναι πλέον τόσο σημαντικές όσο κάποτε.

Αυτές οι αλλαγές στη σημασία των λέξεων αυτών αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στην κοινωνία και τις σχέσεις μας. Αν και αυτοί οι όροι δεν χάνουν πλήρως τη σημασία τους, είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται λιγότερο.

Ασφαλώς ισχύει το ότι «τους φίλους τους διαλέγουμε, τους συγγενείς όχι». Ασφαλώς και συμβαίνει πολλοί από τους συγγενείς μας να είναι άνθρωποι «τοξικοί» και να παίζουν έναν αρνητικό ρόλο στην ζωή μας. Έχουμε όμως πάντα το δικαίωμα να επιλέγουμε με ποιους θα είμαστε πιο κοντά και ποιους θα κρατάμε σε απόσταση.

Εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας: Άλλο να διαφέρεις και άλλο να είσαι τοξικός. Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί από τους συγγενείς μας αλλά να αγαπιόμαστε και να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Κάνοντας εμείς την αρχή τις περισσότερες φορές ανοίγουμε χώρο συνύπαρξης όπου ακολουθούν και οι δικοί μας άνθρωποι. Από την άλλη γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας, διδάσκοντας τα, την καλή πρόθεση, την αποδοχή, την καλοσύνη ,την αγάπη και τον σεβασμό.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην σημασία της Οικογένειας και τις Συγγενικές Σχέσεις:

Ένα Πλούσιο Περιβάλλον για την Ανάπτυξη των Παιδιών

Η οικογένεια αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας και το πρώτο περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Μια σημαντική πτυχή της οικογενειακής ζωής αφορά τις συγγενικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξαδέλφων, των θείων και των αδελφών. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να διατηρούν σχέσεις με τους συγγενείς τους.

1. Η αίσθηση της ταυτότητας και της ασφάλειας

Οι συγγενικές σχέσεις δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητάς τους. Τα ξαδέρφια, οι θείοι και οι αδελφοί μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την ιστορία της οικογένειάς τους και να νιώσουν ασφάλεια και συνοχή.

2. Κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνία

Η αλληλεπίδραση με συγγενείς ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Καθώς αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να επιλύουν συγκρούσεις, δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες σε όλη τους τη ζωή.

3. Μάθηση και ψυχολογική ανάπτυξη

Οι συγγενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως υποστηρικτές στην εκπαίδευση των παιδιών. Η διασφάλιση ότι υπάρχει ένα δίκτυο στήριξης από τους συγγενείς μπορεί να συμβάλει στην προσωπική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη.

4. Διασκέδαση και ευτυχία

Οι στιγμές που περνούν τα παιδιά με τους συγγενείς τους είναι συχνά γεμάτες διασκέδαση και χαρά. Αυτές οι στιγμές δημιουργούν αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν για πάντα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι συγγενικές σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι πάντα άριστες. Σημασία έχει να γνωρίζουμε την πρόθεση των άλλων ώστε να υπερισχύει η αγάπη και η διάθεση «να βρεθούμε, να τα πούμε, να τα πιούμε, να χαρούμε, να μοιραστούμε και πάνω από όλα να μην ΧΑΘΟΥΜΕ».

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved