Γιατί θυμώνουμε τόσο πολύ με τα παιδιά μας;

Είναι λογικό να μη μπορούμε να συγκρατήσουμε τον θυμό μας;

Γιατί θυμώνουμε τόσο πολύ με τα παιδιά μας;
O θυμός είναι φυσιολογικό συναίσθημα όμως σε ότι αφορά στην επικοινωνία με το παιδί σίγουρα δεν βοηθάει. Bigstock

Γονείς και παιδιά έχουν την ικανότητα να προκαλούν ο ένας τον άλλον με έναν τρόπο μοναδικό.

Ως ενήλικες πιάνουμε συχνά τον εαυτό μας να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε με τους ίδιους τους γονείς μας, θεωρώντας αρκετά συχνά, παράλογη τη συμπεριφορά τους.

thimos-efivou-me-patera.jpg

Θυμωμένοι γονείς: αίτια

Η πίεση της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις, το άγχος, αλλά κι οι απαιτήσεις που πιθανόν έχουμε από τα παιδιά, όταν συσσωρευτούν προκαλούν εκρήξεις θυμού που δεν βοηθούν στην επικοινωνία μαζί τους.

Από την πλευρά τους εκείνα, πατάνε τα κουμπιά μας ακριβώς επειδή γνωρίζουν τον τρόπο αντίδρασής μας και θέλουν είτε να μας προκαλέσουν ή να έχουν την προσοχή μας.

Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας, Laura Markham, Ph.D « το παιδί σας μπορεί να πιέζει τα κουμπιά σας αλλά δεν προκαλεί την απάντησή σας. Οποιοδήποτε θέμα σας κάνει να νιώθετε σαν να ξεσπάτε, έχει ρίζες στα πρώτα σας χρόνια. Το ξέρουμε αυτό γιατί χάνουμε την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά εκείνες τις στιγμές και αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά, κάνοντας τις δικές μας εκρήξεις».

kanones-stin-efiveia.jpg

Σωστή αντίδραση

Σύμφωνα με την Laura Markham, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τον θυμό είναι να ΜΗΝ ενεργείτε ενώ είστε θυμωμένοι. Θα νιώσετε την ανάγκη να δράσετε, να δώσετε ένα μάθημα στο παιδί σας. Όμως είναι βέβαιο ότι θα αποτύχετε. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να ηρεμήσετε και να κάνετε την κουβέντα που θέλετε όταν πραγματικά θα είστε σε θέση να μιλήσετε.

Αναλάβετε την ευθύνη να διαχειριστείτε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα. Το παιδί σας μπορεί να μη γίνει ένας μικρός άγγελος από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο λιγότερο θυμωμένο είναι όταν εσείς μάθετε να παραμένετε ήρεμοι μπροστά στον θυμό του.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved