Πώς να γίνετε καλύτεροι γονείς

Γιατί ως γνωστόν, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πώς να γίνετε καλύτεροι γονείς
Δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα απλώς και μόνο επειδή εσείς, ως γονιός, «το λέτε». Bigstock

Το να μεγαλώνετε παιδιά είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές δουλειές στον κόσμο για την οποία δεν μπορείτε να είστε επαρκώς προετοιμασμένοι.

Γι΄αυτό και η προσπάθεια δεν σταματά ποτέ αφού, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλάζουν και οι ανάγκες τους.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματός σας και κάθε έκφραση του προσώπου καταγράφονται από τα παιδιά σας. Τα λόγια και οι πράξεις σας ως γονιός επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Επαινέστε τα για τα επιτεύγματά τους όσο μικρά κι αν είναι και στηρίξτε τα στις λάθος επιλογές λέγοντας ότι τα αγαπάτε (ακόμα κι αν διαφωνείτε με τη συμπεριφορά τους).

goneis-typoi-gonikis-anatrofis.jpg

Μην είστε επικριτικοί

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά στα παιδιά σας μέσα στην ημέρα; Πόσο συχνά είστε επικριτικοί σε καθετί που κάνουν; Προσπαθήστε να είστε γενναιόδωροι με τις ανταμοιβές - η αγάπη, οι αγκαλιές και τα κομπλιμέντα σας μπορούν να κάνουν θαύματα.

Θέστε όρια και να είστε συνεπείς με αυτά

Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν αποδεκτές συμπεριφορές και να μάθουν τον αυτοέλεγχο. Είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν στα όρια που τους έχετε θέσει όμως τα έχουν ανάγκη για να αισθάνονται ασφάλεια.

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας

Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους, ειδικά τις καθημερινές. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που θα ήθελαν τα παιδιά από αυτό. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί ένα γεύμα της ημέρας ή να κάνετε μια βόλτα μετά το δείπνο. Οι ανάγκες βέβαια για επικοινωνία είναι διαφορετικές ανάλογα την ηλικία των παιδιών.

oikogeneia-(3).jpg

Να είστε καλό πρότυπο

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να συμπεριφέρονται βλέποντας τους γονείς τους. Πριν ξεσπάσετε, σκεφτείτε το εξής: Θέλετε να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο το παιδί σας όταν είναι θυμωμένο; Γι' αυτό μοντελοποιήστε τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δείτε στα παιδιά σας εστιάζοντας στον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα. Κάντε πράγματα για άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή.

Να επικοινωνείτε μαζί τους

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα απλώς και μόνο επειδή εσείς, ως γονιός, «το λέτε». Θέλουν και αξίζουν εξηγήσεις όσο και οι μεγάλοι. Αν δεν αφιερώνετε χρόνο για να εξηγήσετε, τα παιδιά θ’ αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αξίες και τα κίνητρά σας. Κάντε ξεκάθαρες τις προσδοκίες σας. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, περιγράψτε το, εκφράστε τα συναισθήματά σας. Κάντε προτάσεις και προσφέρετε επιλογές. Διαπραγματευτείτε. Τα παιδιά που συμμετέχουν στις αποφάσεις έχουν περισσότερα κίνητρα να τις πραγματοποιήσουν.

Με πληροφορίες από το kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved